”Союз Партії регіонів і ”Нашої України” конче потрібен Україні”

16.11.2007

Коли буде створена нова коаліція?

— Десь у лютому. Але загалом зараз є три варіанти розвитку подій. Перший — Рада існуватиме без коаліції. Може, рік, а може — менше. Буде ситуативне голосування з різних питань. Цей варіант не дуже добрий для країни, але найбільше відповідає ситуації. У суспільстві брак порозуміння. Опоненти не можуть переконати одне одного. Ця ситуація вигідна БЮТу. Якщо ”Регіони” і ”Наша Україна” підуть на компроміс, то втратять і вони, і їхні лідери. А Тимошенко на 99 відсотків забезпечить собі президентство, — говорить Богословська і кладе руки на коліно. — Безумовно, найкращим варіантом була б коаліція Партії регіонів і ”Нашої України — Народної самооборони”. Вона могла б будуватися на дуже прагматичних речах: податкова, бюджетна конституційна та реформа місцевого самоврядування.

УвеличитьТретій варіант — це ”помаранчева” коаліція. Від неї теж не було б нічого страшного, якби не амбіції Тимошенко. Вона відноситься до категорії харизматиків-руйнівників. Весь її життєвий шлях це підтверджує. Прем’єрство Тимошенко у демократичній коаліції означатиме, що вона стовідсотково стане наступним президентом. Але діятиме за принципом: ми при владі — тобі смерть. Це буде жорстке протистояння, дуже погане для країни.

Тобто контакти з БЮТ щодо коаліції ви відкидаєте? Чи Тимошенко може піти на якесь об’єднання з Партією регіонів?

— Може. Її партнери та друзі кажуть, що її улюблений вислів: ”За будь-яку ціну!” Тимошенко задля отримання абсолютної влади може піти на будь-що. Свого часу вона пішла на подолання вето президента на Закон про Кабінет Міністрів. Як пішла на те, щоб відключити електрощитову в парламенті. Її метою є отримання абсолютної влади.

Але Партія регіонів на контакти з безвідповідальними людьми просто так не піде. Я відкидаю можливість створення постійної коаліції з БЮТом. По-перше, Партія регіонів ніколи не прислужуватиме тим, хто йде до влади будь-якою ціною й не цінує людського життя. По-друге, ми ідеологічно різні. ”Регіони” не можуть піти на такий відвертий хамський популізм, що є основним інструментом БЮТу. Ось вам приклад. Десь за три тижні до кінця виборчої кампанії Тимошенко ”викинула” два гасла — повернення втрачених заощаджень протягом двох років і створення професійної армії вже з 1 січня 2008-го. Чому ”Регіони” не розгорнули кампанії з роз’ясненням, що ці плани — нездійсненні? Тому що навіть уявити не могли, що розумні люди можуть повірити в таку цинічну брехню. Але, за розрахунками соціологів, від 500 до 700 тисяч виборців повірили.

Хто може бути головою Верховної Ради, якщо Віктор Янукович залишатиметься виконувачем обов’язків прем’єра?

— Я б менш за все нині хотіла гадати на кавовій гущі. Думаю, ми довго й боляче виходитимемо на якесь рішення.

Яка вірогідність того, що через рік одночасно пройдуть парламентські та президентські вибори?

— Дуже мала. Тільки якщо Ющенко сам прийме рішення піти на дострокові вибори. Якщо в нього буде впевненість, що він виграє.

Якщо коаліцію БЮТу й ”Нашої України” не створять і Юлія Тимошенко ініціює імпічмент президента, ви це підтримаєте?

— Заради чого? Щоб Тимошенко стала президентом і вщент розвалила Україну?

Але ви ж маєте свого кандидата?

— Сьогодні в країні так розпалений популізм, що ми маємо дати час людським головам охолонути. Щоб вони розібралися, де відверта брехня й більше не голосували за повернення вкладів протягом двох років і перехід на професійну армію через три місяці. Люди повинні схаменутися.

Чи можна сказати, що зараз відбувається певне зближення Партії регіонів із президентом?

— Є намагання подати одне одному руки, щоб не допустити скочування України у прірву.

Подати руки проти БЮТу?

—  Ні. Президент ще не одужав після рожевих окулярів, якими він дивився на Тимошенко. Упевнена, що він ще припускає: для цієї людини суспільні цінності мають якесь значення. Він ще не до кінця розуміє, яким феноменом абсолютної безпринципності, цинічності та харизматичного руйнування є Тимошенко.

Як ви дивитеся на те, що Віктор Янукович почав проявляти до Віктора Ющенка лояльність?

— Це абсолютно нормально. Ющенко побачив, що уряд Януковича справді зміг вивести Україну з краху, що залишився після панування Тимошенко. За вісім місяців вона фактично зруйнувала все, що створювалося до неї кілька років.

Зрозуміло, що навіть на фізіологічному рівні президент не любить Януковича і не сприймає Партію регіонів, — наголошує Богословська. — Але він визнав, що ми дійсно зупинили темпи падіння. Почалося зростання промислового виробництва, покращився баланс експорту й імпорту. Навіть коли я ще не була у Партії регіонів, а у ”Віче”, то писала: найкращою конструкцією для України був би союз Партії регіонів із ”Нашою Україною”. Бо ”Регіони” вміють створювати, будувати і мають величезний досвід в економічному зростанні. Та недоліком партії є брак досвіду в зовнішній політиці та демократичних процедурах. А це те, що є найсильнішою рисою ”Нашої України”. Те, чого немає в Партії регіонів, є у ”Нашої України”. І навпаки. Тому такий союз конче потрібен Україні.

Чому ви ще кілька років тому виступали проти ”азаровщини”, а нині приєдналися до Партії регіонів?

— Тоді я пішла з уряду, бо треба було зупинити закон, на якому наполягав Азаров. Пропонувалося знищити спрощену систему оподаткування і зробити багато економічних кроків, які я вважала руйнівними для підприємництва. У нас був конфлікт в уряді. Навіть за підтримки прем’єр-міністра Януковича я нічого не могла зробити з такою позицією Азарова. Пішла з гучною заявою, і в результаті цей закон було зупинено. Той скандал спричинив велику дискусію всередині уряду щодо малого та середнього підприємництва. І вже тоді було прийнято рішення не чіпати спрощену систему оподаткування. А чому ми сьогодні в одній партії? Мене запросив у виконавчу владу Віктор Янукович — для створення спеціальної системи стратегічних реформ.

 

Андрій КУЗАКОВ,

“Газета по-українськи”, 16.11.2007