Книжка для партнерiв. Партія «Віче» та громадська організація «Віче України» запропонували Президенту план розвитку країни на 20 років

25.11.2005

«Віче» звертається до Вас і з пропозицією, і з вимогою одночасно, — йдеться в адресованому главі держави зверненні «Віче». — На Вас покладено велику відповідальність за примирення української нації та визначення шляхів подальшого руху України.

УвеличитьСьогодні наше спільне завдання — навчитися прощати. Україні потрібен не батько гривні, партії чи блоку, а батько нації — мудрий та далекоглядний, суворий та уважний до всіх і кожного.

Нація потребує спокою, примирення та консолідації. Що може об’єднати нас? Лише План Розвитку Країни. Це і є наше спільне майбутнє, розроблене українцями».

За словами лідера партії «Віче» Інни Богословської, в кожного з трьох українських президентів — своя історична місія: у Леоніда Кравчука — принести країні незалежність, у Леоніда Кучми — вивести країну з економічного колапсу; завдання Віктора Ющенка, на думку І. Богословської, — розвиток демократії в Україні.

«Ми запропонували Президенту країни піднятися над партійними справами. Ми вважаємо, що Президент не повинен очолювати якусь партію, а має піднятися над усіма політичним силами та запропонувати суспільству великий суспільно-політичний круглий стіл», — заявила лідер партії «Віче» учора на прес-конференції. Передумовою для такого круглого столу, на думку Богословської, має стати необхідність спільними зусиллями сформулювати національну ідею. «Знайти порозуміння в рамках країни лише на особистісних симпатіях неможливо, знайти порозуміння можна лише за умови, що з’явиться ідея, прийнятна для всіх учасників процесу. Так було в Польщі, так було в Угорщині, Ірландії, Франції, Німеччині — в багатьох країнах, які виходили з кризи, внутрішнього розбрату», — сказала вона.

Три роки «вічевці» їздили Україною, два роки збирали круглі столи, де обговорювали перспективи розвитку країни, говорили самі й слухали інших. Причому робили це без телекамер і зайвого галасу. 30000 громадян України, залучених «Віче» до діалогу, списали гори паперів, внаслідок чого й з’явилася невелика синя книжка з гучною назвою «План Розвитку Країни». За словами голови громадського об’єднання «Віче» Ігоря Дідковського, ця книжка — продукт «вітчизняного виробництва — відторгнення та проносу не буде». (Гумор.) А що стосується книжки, то вона справді не схожа на суху академічну працю. Інна Богословська називає її книжкою «на три з половиною години». Мовляв, стільки часу займає її прочитання, якщо не відволікатися на сторонні речі на зразок телевізора й газет.

«План розвитку країни — це гарно, тактильно і це збуджує. Хто цього не відчуває, той хворий», — заявив І. Дідковський. За його словами, в цій книжці Україну вперше розглядають як єдиний організм. «Ви запитаєте аграрія, як має розвиватися ядерна фізика, ядерних фізиків запитаєте про освіту, а викладачів — про безпеку. Це абсолютно цілісний документ, в якому йдеться, як Україні посісти гідне місце у світовій спеціалізації», — резюмував Ігор Дідковський.

На його думку, Україна має одночасно три економіки — «індустріальну, постіндустріальну, інформаційну». «Це об’єднання дасть можливість створити фундамент стабільності», — вважає Дідковський.

Перший розділ у книжці має назву «Національна ідея. Україна — це я!». «Вічевці» вважають, що нас, таких різних, може об’єднати наш індивідуалізм, наше «я». «Я — це Україна, а тепер уявіть, що ви розриваєте себе на конфедерації та федерації», — заявив Михайло Весельський.

Ігор Дідковський, у свою чергу, навів у приклад президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва, який запропонував своїм співгромадянам проект розвитку країни на 25 років. «А ми що, чекатимемо, що нам Сорос чи Гете-інститут розтлумачать усе про українську державу?» — запитував він.

Примітно, що саме учора партія «Віче» вперше з’явилася в соціологічному експрес-опитуванні, проведеному дослідницьким центром «Імідж-контроль». Результат, на перший погляд, скромний, але для старту, якщо ще й зважити на те, що партію створено зовсім нещодавно, — вже відчутний: 1,7%. Утім, в Інни Богословської немає сумнівів, що партія пройде до парламенту-2006: «Питання в тому, скільки осіб пройдуть, питання в тому, що не хотілося б проходити, як «білі ворони». Тому саме сьогодні ми пропонуємо План Розвитку Країни, щоб знайти ті політичні сили, з якими можна серйозно говорити про створення парламентської більшості в майбутній Верховній Раді».

Лідер партії також повідомила, що протягом двох місяців партія вже провела переговори «з усіма політичними силами, крім комуністів і соціалістів». Однак лідери «Віче» наголошують, що своїм основним завданням вважають пошук партнерів не на період передвиборної кампанії, а для створення більшості в майбутньому парламенті. «Ми не закликаємо до створення передвиборної коаліції сьогодні, ми закликаємо до створення конструктивної парламентської більшості, інакше країна може опинитися на межі кризи», — заявила І. Богословська.

За прогнозами лідера «Віче», партія матиме в майбутньому складі парламенту 4—5% місць, але це Інну Германівну не бентежить. «Ви знаєте, що в будь-якій соціальній групі лідерська група спершу — це 4%, згодом з’являється група активна — 13—17%, за нею з’являється група змін — це 23—27%. Але якщо не починати, нічого цього не буде», — заявила вона.

Інна Богословська також повідомила, що партія «Віче», як і раніше, виступає проти вступу України до будь-якого з військових блоків: «Вступ до військового блоку для України означає смерть», — заявила лідер партії. Очевидно, ця теза, як і деякі інші з партійної програми, стане предметом дискусій «Віче» і з виборцями, і з конкурентами, і з союзниками.

 

Олена ЯХНО,

«День», №218, п’ятниця, 25 листопада 2005