«Тимчасова слідча комісія встановила, що конкурс на отримання ліцензій від 27 січня було проведено з грубим порушенням закону як з боку посадових осіб Національної ради, так і з боку учасників конкурсу», – голова ТСК Інна Богословська

23.09.2010

«В ході своєї роботи Тимчасова слідча комісія з питань видачі ліцензій на мовлення в 2005-2010 рр. встановила: заяви «5 каналу» і телеканалу «ТВі», що скасування рішень Національної ради з питань телебачення і радіомовлення від 27 січня 2010 року є тиском на свободу слова, не відповідають дійсності. В той день при проведенні конкурсу мали місце численні порушення, як з боку посадових осіб Національної ради, так і з боку учасників конкурсу, що призвело до недоотримання бюджетом мільйонів гривень ліцензійного збору», – такі попередні підсумки роботи Тимчасової слідчої комісії під головуванням народного депутата Інни Богословської. За словами Інни Богословської, очікується, що попередній звіт ТСК буде направлений для ознайомлення Парламентській асамблеї Ради Європи.

 «Тимчасовій слідчій комісії, незважаючи на короткий термін роботи, вдалося відправити більше 70 запитів в органи державної влади, в тому числі в Генеральну прокуратуру, Національну раду з питань телебачення і радіомовлення, Антимонопольний комітет, Держкомстат, і отримати відповіді на більшість з них. Через газету «Голос України» ми зверталися до всіх телеканалів і радіостанцій з проханням повідомити про можливі порушення в роботі Національної ради. На останнє засідання комісії були запрошені члени Нацради і ми отримали відповіді на багато запитань. Матеріали, які ми маємо, свідчать про велику кількість претензій до діяльності цього органу влади», – підкреслила Інна Богословська.

У зв’язку з цим, Тимчасова слідча комісія з питань видачі ліцензій на мовлення в 2005-2010 рр. просить Верховну Раду України звернутися до Генеральної прокуратури з рекомендацією посилити нагляд за дотриманням законності у роботі Національної ради. «Крім того, члени ТСК будуть наполягати на тому, щоб парламент запропонував Національній раді в обов’язковому порядку запрошувати представників ЗМІ на свої засідання. Адже конкурс 27 січня проходив за зачиненими дверима. На нього навіть не були запрошені учасники конкурсу, що, безумовно, вплинуло на його результати. В свою чергу Кабінету Міністрів ми будемо пропонувати разом з громадськістю, професійними організаціями, модернізувати стратегію розвитку медійного простору. В ході роботи ми виявили багато проблем з державними і комунальними ЗМІ. Вони або не виграють конкурси – в результаті є області, де мовлять декілька іноземних ТРК і відсутні українські ЗМІ, або отримавши ліцензії віддають їх в суборенду комерційним мовникам, внаслідок чого в ефірі панує повний безлад», – відзначає Інна Богословська.  

За словами Інни Богословської, члени ТСК будуть пропонувати Верховній Раді направити попередній звіт для ознайомлення Парламентській асамблеї Ради Європи.

«В цьому документі є багато фактів, які допоможуть членам ПАРЄ скласти повну картину відносно того, що насправді відбувається в Україні, в тому числі навколо «5 каналу» і «ТВі», – підсумувала голова ТСК.