«Вибори в місцеві ради повинні проходити за мажоритарною виборчою системою», – Інна Богословська

16.02.2010

УвеличитьНародний депутат Інна Богословська закликає своїх колег терміново розпочати розгляд питання щодо затвердження нової виборчої моделі.

Інна Богословська впевнена: відміна постанови Верховної Ради про проведення місцевих виборів 30 травня дає можливість народним депутатам прийняти нову виборчу систему і позбавити місцеве самоврядування від зайвої політизації.

«Пропорційна виборча система на місцевому рівні, коли створюються фракції та коаліції, коли замість того, щоб приймати важливі для територіальної громади рішення, депутати воюють між собою, довела свою неефективність. Очевидно, що в партійні списки беруть тих, хто найбільше відданий або тих, хто заплатить гроші. В результаті над однією частиною депутатів тяжіє партійна дисципліна, вони не можуть і кроку ступити без свого керівництва. А друга частина вирішує свої «хлібні» питання, ні секунди не думаючи про інтереси людей», – підкреслила Інна Богословська.

За словами політика, досить часто депутати місцевих рад ведуть себе як тимчасові люди на своїх посадах, оскільки розуміють, що вони не будуть нести відповідальність за свої рішення.

«Тільки за мажоритарною виборчою системою можливі зміни на краще в сільських, селищних, міських радах. Коли депутатів будуть обирати з числа тих, хто має досвід, авторитет, хто ходить тими ж вулицями і тротуарами, що й інші члени громади, тоді може бути наведений порядок. В іншому разі ми й надалі будемо спостерігати «собачі бої» та «дерибан» комунального майна», – відзначила народний депутат.

У зв’язку з цим, Інна Богословська закликає народних депутатів терміново розпочати розгляд цього питання, щоб вже в березні був затверджений новий виборчий закон і призначені чергові вибори до місцевих рад відповідно до нового закону.

«Від нас цього вимагає абсолютна більшість громадян. Змінити виборчу систему обіцяли практично всі кандидати в президенти – і Янукович, і Ющенко, і Литвин, і Гриценко, і Яценюк. Тому я не бачу перешкод на шляху того, щоб вже восени ми обирали депутатів місцевих рад в мажоритарних округах», – резюмувала Інна Богословська.

Нагадаємо: сьогодні Верховна Рада відмінила свою постанову про проведення виборів в місцеві ради 30 травня. Своє рішення народні депутати мотивували відсутністю бюджету і, відповідно, коштів на проведення виборів.

Прес-служба Інни Богословської