«Політична стабільність і податкова реформа — основні передумови для виведення економіки з тіні», — Інна Богословська

04.01.2010

Масштаби тіньового сектора української економіки досягли катастрофічного рівня, і самими лише крутими каральними заходами ситуацію не виправити. Тільки комплексний підхід, що включає посилення контролюючих функцій держави, реформування податкового законодавства і спрощення дозвільної системи дозволить кардинально поліпшити ситуацію в економіці України. Про це заявила кандидат в Президенти України Інна Богословська.

Нагадаємо, що тінізація економіки України в умовах фінансово-економічної кризи набула тотального характеру і оцінюється окремими експертами і дослідниками в обсязі до 60% валового внутрішнього продукту (ВВП), що являє собою реальну загрозу для національної безпеки держави.

«Певна доля «неформальної» економіки є в кожній країні світу: допустимий рівень становить 10-15% ВВП. Навіть у благополучних державах ЄС її питома вага під час кризи зросла – на 0,56 процентних пункта, в деяких країнах становить порядка 15% ВВП. Проте це непорівнянно з вітчизняними реаліями. У нас в докризовий період Держкомстат оцінював обсяг тіньового сектора економіки в діапазоні 16-18% офіційного ВВП, до кінця минулого року він сягнув 35%, а нині, за оцінками незалежних експертів, досягає 60-80%. У абсолютному вираженні обсяг неврахованого ВВП наближається до 450 млрд гривень», – сказала Інна Богословська.

Політик вважає, що до високої тінізації економіки веде багато чинників, з-поміж яких неадекватне податкове законодавство, падіння доходів населення, зростання кількості офіційних безробітних та спровоковане цим збільшення нелегальной зайнятості.

«Найбільшого поширення тіньовий обіг набув у сферах торгівлі, будівництва, нерухомості, грального бізнесу, громадського харчування, засобів масової інформації, транспорту та перевезень. У торгівлі підакцизними товарами значну частку становлять невраховані обсяги тютюнових, лікеро-горілчаних та інших виробів», – нагадала Інна Богословська.

Політик зазначила, що тиск влади на бізнес буде й далі стимулювати компанії до відходу в тінь, проте основним бичем вітчизняної економіки залишається корупція.

«Законом нехтують усі – від дрібного клерка до прем’єр-міністра і президента. Тому потрібно насамперед повернути кожному громадянинові України розуміння верховенства права, інакше в дію повинен вступати репресивний апарат. Паралельно слід провести лібералізацію податкової системи, можливо, фінансову амністію, а також створити сприятливий інвестиційний клімат та впорядкувати регламентацію зовнішньоекономічної діяльності. Цей комплекс заходів дасть змогу вивести велику частину економіки з тіні, що дозволить збільшити державний бюджет України багаторазово», – резюмувала Інна Богословська.

Прес-служба Інни Богословської