«Російська мова отримає статус офіційної», — Інна Богословська

29.12.2009

Знання російської мови та природна двомовність — це насамперед конкурентна перевага для українців у новому світі. І якщо ми цього не зрозуміємо, багато чого втратимо. Про це заявила кандидат в Президенти України Інна Богословська, коментуючи перенесення судового засідання щодо російської мови в Одесі з 28 грудня на 1 березня.

Нагадаємо: депутат Одеської міської ради Леонід Капелюшний подав позов проти ухвалення міською радою програми розвитку та збереження російської мови в Одесі. Програма розвитку російської мови передбачає закупівлю російськомовної літератури для шкіл, написання анотацій лікарських препаратів російською мовою та можливість вибору батьками мови навчання для своїх дітей. Учора суд вирішив перенести судове засідання за вказаним позовом з 28 грудня на 1 березня.

Інна Богословська вважає, що найдоцільнішим для України буде одночасний розвиток української мови як мови самоідентифікації нації та російської — як мови міжнаціонального спілкування.

«Російська, поряд з англійською, починає посідати місце у міждержавному спілкуванні. В американському штаті Нью-Йорк російська отримала статус офіційної мови, в Латвії корпорації доплачують за її знання 35% до окладу, а за знання англійської — 10%. Значить, там усвідомлюють, що ця мова є мовою завоювання нових економічних просторів», — сказала політик.

«Формула «українська — державна, російська — офіційна» є найбільш прийнятною. Для цього не потрібно 300 голосів в парламенті, досить буде 226 та підпису Президента», — підкреслює Інна Богословська і звертає увагу на неможливість результативного голосування за російську мову як державну.

«Політики, які обіцяють зробити російську мову другою державною, свідомо обманюють людей. В Україні це можна зробити, хіба що розколовши її на дві частини», — каже політик.

Інна Богословська зазначає: «Російська офіційна відрізняється від державної тим, що ніхто не зобов’яже нею навчатися, проте держава буде зобов’язана надати людині змогу вчитися і працювати, послуговуючись російською мову».

Прес-служба Інни Богословської