Інна Богословська виступає за введення нових правил прийому абітурієнтів до ВНЗ

28.12.2009

УвеличитьКандидат на пост Президента України Інна Богословська критикує чинну технологію прийому абітурієнтів до вищих навчальних закладів і пропонує після проведення спеціальних парламентських слухань запровадити нові правила.

Нагадаємо: до Міністерства освіти і науки України (МОН) та Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) почали надходити численні звернення від випускників шкіл, яким з різних причин відмовляють у реєстрації для участі в зовнішньому оцінюванні. Про це йдеться в листі МОН №1/9-905 від 24 грудня 2009 року «Про реєстрацію для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні».

«Система дає збої. Цього літа десятки тисяч випускників разом зі своїми батьками були вимушені стояти тижнями у чергах, щоб здати документи до ВНЗ. Коли ж їхні муки закінчилися, з’ясувалося, що найпрестижніші факультети окуповані пільговиками, і навіть якщо у тебе дуже високий бал, вступити неможливо», — підкреслює Інна Богословська.

Політик пропонує не калічити долі здібних дітей і дати їм змогу здобути якісну освіту, оскільки це запорука майбутнього розвитку України.

«Міністерство освіти зобов’язане внести зміни у правила прийому до вищих навчальних закладів і відводити пільговим категоріям не більш ніж 25% місць держзамовлення. Решті абітурієнтів-пільговиків виділяти адресну допомогу у вигляді стипендій і т. п. Окрім того, нам треба йти в ногу з часом у питанні прийому документів. Чому б вузам не приймати документи в електронному вигляді або поштою, як в Росії? Це значно спрощує справу і не створює зайвого ажіотажу», — зазначає Інна Богословська.

Кандидат у президенти впевнена, що Міністерству освіти і науки слід зробити висновки з кампанії прийому абітурієнтів 2009 року.

«Хіба нормально, коли випускник школи під час вступу має 400 балів з 400 можливих і не може навчатися на бюджетній основі в хорошому вузі? Таким чином ми втрачаємо майбутніх кваліфікованих фахівців, і через кілька років ризикуємо зіткнутися з кадровим голодом», — каже Інна Богословська.

За результатами набору абітурієнтів у 2009 році кандидат на пост Президента України пропонує провести спеціальні парламентські слухання і виробити рецепти оздоровлення системи освіти в Україні.

Нагадаємо: Інна Богословська є ініціатором створення декількох молодіжних проектів і громадських організацій. З-поміж них — молодіжна громадська організація «Молодіжний дім», Молодіжна школа лідерства та інші.

Прес-служба Інни Богословської