«В питаннях реформування вугільної галузі не місце популізму і демагогії» — Інна Богословська

25.12.2009

Вугільна галузь країни потребує докорінного реформування, а не консервації проблем, оскільки без кардинальної зміни ситуації, що склалася в паливно-енергетичному комплексі (ПЕК), подальше фінансування державних шахт зовсім безперспективне. Про це заявила кандидат на пост Президента України Інна Богословська.

Нагадаємо, що Верховна Рада продовжила мораторій на порушення справи про банкротство проти гірничовидобувних підприємств, зокрема шахт, у статутному капіталі котрих частка держави становить понад 25 %.

Кандидат на пост Президента України підкреслила, що в даний час вугільна галузь залишається найбільш нереформованою сферою економіки України, проте Кабмін немовби навмисно стримує реформи, яких так потребує галузь.

На думку політика, нині головна проблема вугільної галузі полягає в тому, що вона залишається головним споживачем бюджетних коштів, адже практично весь її дохід іде на зарплату, і нічого не вкладається в розвиток та переобладнання шахт.

«Сьогодні у державній власності залишилися фактично лише малопродуктивні і нерентабельні шахти. Зі 143 підприємств вугільної галузі збитково працюють 93 відсотки», — зазначила кандидат на пост Президента.

Інна Богословська нагадала, що у світовій історії є приклади успішного реформування цієї галузі, що дали змогу вугільній промисловості розвиватися. До таких країн належать, наприклад, Польща і Росія.

«Україна може зробити не менше. Нам тільки потрібно підсилити регуляторні функції держави, розробивши реальну програму реструктуризації галузі. Її основним складником має стати адресна фінансова допомога, яка позбавить можливості використовувати державні кошти в корупційних схемах», — підкреслила Інна Богословська.

Резюмуючи, політик нагадала, що динаміка основних показників роботи вугільної галузі також невтішна: продуктивність праці українських шахтарів значно поступається середньосвітовій, при цьому в скорботному рейтингу за кількістю травмованих і загиблих гірників на тисячу тонн видобутого вугілля Україна вийшла на перше місце в світі, випередивши Росію та Китай.

Прес-служба Інни Богословської