«Злочином є озброювати інші країни, залишаючи власних солдатів беззахисними й голодними», — Інна Богословська

22.12.2009

УвеличитьГроші від торгівлі зброєю мають бути направлені на реформування і переоснащення української армії, підприємств військово-промислового комплексу, а не «розпилятися» у бюджеті й осідати в кишенях чиновників. Про це заявила кандидат на пост Президента України Інна Богословська.

Нагадаємо, що Президент Віктор Ющенко заявив про укладення Україною в 2009 році контрактів з військово-стратегічної співпраці та експорту озброєнь і військової техніки на 15 млрд. доларів.

«Чинна влада підносить ці цифри як своє велике досягнення. А я вважаю, що рапортувати слід було б про те, яка частина від цієї суми дістанеться конкретно солдатам і підприємствам, які виробляють озброєння», — сказала Інна Богословська.

Кандидат на пост Президента підкреслила, що, незважаючи на те, що Україна утвердилася серед лідерів на ринку експорту озброєнь і військової техніки, українська армія від цього реальної користі не має.

«Влітку з помпою презентували новий український танк «Оплот». Що й казати, розробники постаралися на славу — на думку експертів, наш танк нічим не гірший, а то й кращий за знаменитий американський «Абрамс». Як щодо технічних характеристик, так і в плані захисту екіпажу. А скільки «Оплотів» отримала наша армія? Один, два?» — зауважила Інна Богословська.

Політик нагадала, що зазвичай ніхто не хоче мати справу з військовою технікою, яка не перебуває на озброєнні країни-виробника.

«Україна може й повинна насамперед подбати про безпеку своїх солдатів і громадян, використовуючи всі новітні розробки для власної армії. У свою чергу, переоснащення Збройних сил дасть величезний поштовх розвитку і модернізації підприємств ВПК, які сьогодні ледве зводять кінці з кінцями», — зазначила Інна Богословська.

«Наступний крок — переведення армії на професійну основу. При цьому має бути реалізована спеціальна програма перепідготовки і перепрофілювання військовослужбовців, що гарантує як підвищення якості й ефективності служби військових, так і соціальну адаптацію тих громадян, котрі звільняються в запас», — резюмувала Інна Богословська.

Прес-служба Інни Богословської