«Україна може вийти на провідні ролі на світовому ринку цукру» — Інна Богословська

16.12.2009

УвеличитьУкраїна має необхідний потенціал для того, щоб вийти на позиції найбільшого в світі експортера цукру. Про це заявила кандидат на пост Президента України Інна Богословська, коментуючи рекордне зростання цін на цукор на світових ринках.

Нагадаємо, що вартість цукру на торгах у Лондоні піднялася до максимуму (з 1989 року) — $642 за тонну.

«Питання продовольчої безпеки, цін на продукти виходять на перше місце в світі. У такій ситуації буде злочином не використовувати наш унікальний ресурс — найродючіші в світі землі», — заявила Інна Богословська.

Кандидат на пост Президента нагадала, що 1991 року Україна виробляла 10 відсотків світового обсягу цукру і 60 відсотків — обсягу СРСР.

«На жаль, за 18 років ми розгубили всю перевагу. Лише у 2008 році посіви цукрового буряку порівняно з посівами в 2006-му скоротилися удвічі, валовий збір цукрового буряку також скоротився — більш ніж удвічі. В результаті ціни на цукор з січня 2009 року зросли на 114 відсотків. І це результат роботи чинної влади», — підкреслює Інна Богословська.

За словами політика, щоб відновити позиції на світовому ринку цукру, Україні потрібно зосередити зусилля на розвитку національного виробництва.

«Не треба різати заводи на метал, затримувати виплату дотацій сільськогосподарським підприємствам за вирощування буряку. Сільське господарство необхідно виділити як один з пріоритетів розвитку. Що це означає? По-перше, потрібно створити державний Інститут чорнозему, який займеться науковим забезпеченням використання українських чорноземів. По-друге, держава повинна дотувати і підтримувати як великі аграрні підприємства, так і невеликі домашні господарства. По-третє, слід закрити український ринок для неякісних іноземних продуктів, зокрема генетично модифікованої продукції», — заявила Інна Богословська.

Прес-служба Інни Богословської