«Замість залучення інвестицій влада «підсіла на голку» позик» — Інна Богословська

14.12.2009

Максимально заплутане фіскальне законодавство, непрозорі правила гри та політична нестабільність є основними стримуючими факторами для міжнародних інвесторів. У результаті замість інвестицій ми залучаємо кредити. Про це заявила кандидат у Президенти України Інна Богословська, коментуючи звернення уряду до МВФ з проханням виділити екстренну позику на $2 млрд.

«Финансові відносини мають базуватися на принципах прозорості економіки, стабільності законодавства, передбаченості влади та верховенства права. «Стараннями» нинішньої політичної верхівки країни ми за жодним критерієм не відповідаємо стандартам цивілізованого світу», — сказала Інна Богословська.

Саме у цьому політик вбачає причину збільшення державного боргу в 2009 р. на 72,2% — до 225 млрд. грн. порівняно з 130,7 млрд. грн. на початку 2009 р.

«Інвестори — дуже чутливі люди стосовно щонайменших коливань в економіці та політиці держави. А наше «море» постійно «штормить», оскільки під впливом миттєвих інтересів чинна влада здатна за шахівницею зіграти «в Чапаєва». Характерні приклади: термінова заборона грального бізнесу, підвищення акцизів протягом року в декілька разів тощо», — зазначила кандидат на пост Президента України.

Інна Богословська навела приклад останнього міжнародного інвестиційного форуму в Харкові, на який не приїхали представники Кабінету Міністрів.

«Це зайве свідчення наплювацького ставлення Тимошенко і компанії до стану економіки країни. Вони переймаються лише нескінченними траншами кредитів МВФ, які дають змогу латати діри невміло скроєного бюджету і водночас заганяють у боргову кабалу майбутні покоління українців», — переконана Інна Богословська.

Кандидат на пост Президента України планує кардинально змінити підхід до відносин «влада – інвестор», максимально спростивши податкове законодавство й дозвільну систему, а також гарантувавши недоторканність приватної власності.

«Податки й обов’язкові платежі зменшимо удвічі. Стимулюватимуться інвестиції у високі технології, а суми, які спрямовуються підприємствами на закупівлю нового устаткування, зокрема з метою енергозаощадження та захисту екології, будуть на два роки звільнятися від податків. Право власності та стабільність законодавства твердо захищатиме держава», — пообіцяла Інна Богословська.

Прес-служба Інни Богословської