«Російська мова має отримати статус офіційної», — Інна Богословська

10.12.2009

Знання російської мови і природна двомовність – це насамперед конкурентна перевага для українців у новому світі. Про це заявила кандидат у Президенти України Інна Богословська на Форумі європейських і азіатських медіа в Москві.

«Російська поряд з англійською починає посідати місце у міждержавному спілкуванні. В американському штаті Нью-Йорк російська отримала статус офіційної мови, у Латвії корпорації доплачують за її знання 35 відсотків окладу, а за знання англійської – 10 відсотків. Отже, там усвідомлюють, що ця мова є мовою завоювання нових економічних обширів», – сказала Інна Богословська.

За словами політика, найбільш доцільним для України буде одночасний розвиток української мови як мови самоідентифікації нації і російської – як мови міжнаціонального спілкування.

«Формула «українська – державна, російська – офіційна» є найприйнятнішою. Для цього не потрібно 300 голосів у парламенті, досить 226 та підпису Президента», – підкреслює Інна Богословська і звертає увагу на неможливість результативного голосування за російську мову як державну.

«Політики, які обіцяють зробити російську мову другою державною, свідомо обманюють людей. В Україні це можна зробити, хіба що розколовши її на дві частини», – каже кандидат у Президенти.

Інна Богословська зазначає: «Російська офіційна відрізняється від державної тим, що ніхто не зобов’яже нею навчатися, але держава буде зобов’язана надати людині змогу вчитися і працювати, послуговуючись російською мовою».