«Старі політики за допомогою адмінресурсу намагаються ще на 5 років затриматися у владі», — Інна Богословська

10.12.2009

«В Україні жодні вибори не обходилися без використання адмінресурсу та підкупу виборців. І президентські вибори-2010 також не виняток, оскільки вже сьогодні представники «старої» влади активно використовують ці технології», – заявила кандидат на пост Президента України Інна Богословська, коментуючи звіт Комітету виборців України.

Нагадаємо, що згідно з інформацією КВУ в листопаді почастішали факти використання службового становища на користь Володимира Литвина, Юлії Тимошенко, Віктора Ющенка і Віктора Януковича в агітації за них представниками виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

Інна Богословська зауважила, що із широким використанням адмінресурсу пройшла кампанія з роздачі земельних актів, яка супроводжувалася агітацією за кандидата Юлію Тимошенко. І такі факти фіксуються в більшості регіонів України.

«Тимошенко діє, як типовий феодал – купує підтримку, роздаючи земельні наділи. Слава Богу, до кріпаків поки що не дійшла. Ще до початку кампанії прем’єр-міністр почала використовувати державну машину. З’їзди голів сільських і селищних рад за рахунок Резервного фонду, обіцянка продовжити термін повноважень депутатів місцевих рад до 5 років, уведення нових податків через постанови Кабміну для виплати пенсій і зарплат – усе це свідчить про прагнення глави уряду домогтися перемоги за всяку ціну. І якщо знадобиться порушити всі принципи демократії, вона це неодмінно зробить», – заявила політик.

Також Інна Богословська вказала на той факт, що чинні президент, прем’єр-міністр та голова Верховної Ради максимально використовують ресурси структур, які очолюють. Нині три головні інститути держави не працюють на людей, а змагаються за владу, за президентський трон.

«Президент, прем’єр-міністр, голова Верховної Ради у переважній більшості своїх офіційних «робочих» поїздок країною за державний кошт мають на меті саме вибори. Жоден з цих політиків не пішов у відпустку. Публічно оголосив про відпустку спікер парламенту Володимир Литвин – справді, він останнім часом не веде засідань Верховної Ради. Проте свій передвиборчий вояж Україною здійснює як голова Верховної Ради, про що й рапортується на офіційному сайті ВРУ та голови ВР», – підкреслює Інна Богословська.

Кандидат на пост Президента наполягає на тому, що у майбутньому потрібно передбачити пряму заборону участі у виборчій кампанії діючим чиновникам, якщо ті не перебувають у відпустці за свій кошт.

«Зараз виходить, що кожен громадянин України оплачує виборчі кампанії чиновників. Країна з такими правителями і без того ледве зводить кінці з кінцями, а старі політики з останніх сил чіпляються за владу», – резюмувала Інна Богословська.