«Через крадіжки чиновників Ощадбанк перетворився на ощадкасу», — Інна Богословська

25.11.2009

Ощадбанк може повторити долю найгучнішого банкрута української банківської системи — банку «Україна», оскільки НАК «Нафтогаз України» перестала своєчасно платити Ощадбанку за кредитами. Про це заявила кандидат на пост Президента України Інна Богословська.

За її словами, держбанк був вимушений сформувати резерви під найбільшого позичальника, і вперше з початку року отримав 550 млн. грн. збитку, через що його балансовий капітал скоротився на 516,94 млн. грн.

«Ощадбанк потоне, як банк «Україна», в разі банкрутства найбільших його позичальників, насамперед НАК «Нафтогаз Україна», і якщо держава не піде на погашення боргів НАКу перед банком. Нині активи банку скоротилися на 1,53 млрд. грн. — до 59,19 млрд. грн.», — зазначила Інна Богословська.

А також додала, що майже 70% усіх залучених грошей становлять саме депозити населення або рахунки, з яких українці отримують дотації від держави.

«Те, що чиниться сьогодні в банку, набагато небезпечніше за крадіжку початку цього століття. З Ощадбанку здійснюється стрімке вимивання вільних грошей. На постійні прохання керівництва виділити фінансування уряд відповідає обіцянками зробити це в найкоротші терміни», — сказала політик.

Інна Богословська не виключає, що прем’єр Тимошенко передбачала подібний розвиток ситуації.

«Ще на початку січня вона спішно призначила своїх людей в наглядову раду Ощадбанку. Призначені нею люди всі як один готові слухняно виконувати волю уряду. Серед них представники апарату Кабміну, Міністерства фінансів, Мінекономіки, Казначейства і Контрольно-ревізійного управління. І сьогодні наглядова рада банку тисне на керівництво, щоб те продовжувало виплати за рахунок грошей самого банку. Точніше, його вкладників і обслуговуваних підприємств», — констатувала Інна Богословська.

На думку кандидата в Президенти, сьогодні Ощадбанк перебуває в критичному стані, й фінансові зловживання з боку влади можуть призвести до сумних наслідків для банку.

«Коли закінчаться вільні гроші, банк заблокує видачу грошей пенсіонерам і державним службовцям. Підприємства не зможуть проводити платежі. Ми отримаємо дві черги — в одній і далі виконуватимуть популістські обіцянки про повернення вкладів в Ощадбанку, в другій — стоятимуть ті, хто через це не може забрати свої пенсії і зарплати», — резюмувала Інна Богословська.

Прес-служба Інни Богословської