«Подолати корупцію можна за допомогою електронних бюджетів», — Інна Богословська

25.11.2009

Кандидат на пост Президента України Інна Богословська вважає, що державні закупівлі на бюджетні кошти мають здійснюватися за допомогою електронних бюджетів і під громадським контролем. Це один із важливих пунктів її передвиборчої програми «Дорога правди. Робота. Порядок. Віра».

«Варто відзначити, що електронні бюджети, як один з найдієвіших способів боротьби з корупцією і бюрократією, використовуються в Мексиці, Німеччині, Австралії, Канаді, Данії та США. Електронний формат держзакупівель введено з червня 2008 року в Казахстані! У Росії вони також затребувані. Наприклад, в одному з найбільших регіонів країни, Свердловській області, подібна практика діє ще з 2002 року», — підкреслила кандидат на пост Президента.

За словами Інни Богословської, бюджети є головним джерелом збагачення чиновників. «Це моя стара ідея — електронний уряд, електронні бюджети, електронні держзакупівлі. І ми це зробимо обов’язково, бо іншого способу боротьби з корупцією немає! Я даю гарантію: через 7–8 місяців після того, як я стану Президентом, усі бюджети в країні будуть в електронному вигляді. Електронний бюджет дозволяє проконтролювати ціни, витрати, контрагентів», — відзначила політик.

Інна Богословська заявила, що запровадити таку практику використання просто, але для цього потрібна політична воля, якої, за її словами, бракує нинішньому керівництву країни.

«Наші депутати в Черкасах провели невеликий експеримент — ввели електронну звітність в одному із ЖЕКів. Виявилося, корупція є і там. Один ЖЕК за місяць нібито купував тисячу віників, хоча насправді гроші осідали в кишенях адміністрації. Тому якщо запровадити цю практику в масштабах країни, ми отримаємо колосальний ефект», — резюмує Інна Богословська.

Прес-служба Інни Богословської