«Діючий контракт на постачання газу «вбиває» українську незалежність, — І.Богословська

09.11.2009

Кандидат на посаду президента України Інна Богословська пропонує двом комітетам Верховної Ради – з питань бюджету та з питань ПЕК – терміново розглянути її проект Постанови № 4720-п і дати згоду на проведення закритого засідання парламенту за участю прем’єр-міністра, секретаря РНБО, уповноваженого президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки, керівництва НАК «Нафтогаз України».

«6 липня зареєстрований проект Постанови, в якій я запропонувала в закритому режимі, без камер і журналістів, відверто поговорити про фінансовий стан НАК «Нафтогаз України» і постачання газу до України. Вже очевидно, що газовий зашморг на шиї України затягується дедалі тугіше. Тому, аби не розгубити залишки іміджу страни-транзитера, не залишити наших підприємств і домівок без газу, нам потрібно прийняти ряд заходів для виправлення ситуації на газовому ринку», – підкреслює політик.

Інна Богословська нагадує: у лютому було оприлюднено звіт Тимчасової слідчої комісії з питань функціонування ГТС і забезпечення газом населення. У звіті вказувалися всі без винятку слабкі місця нового контракту, підписаного НАК «Нафтогаз України» та РАТ «Газпром». Окрім того, члени комісії звертали увагу на закритий характер переговорів і небажання уряду оприлюднити додаткові угоди, підписані разом з контрактом.

«Ми попереджали про високу базову ціну в $450 за 1 тис. куб. газу, про те, що українські підприємства не «витягнуть» нових умов постачання газу, про загрозу банкрутства НАК «Нафтогаз України». На жаль, нічого з того, що ми пропонували зробити, аби не допустити таких плачевних наслідків, зроблено не було. В результаті промислове виробництво впало на третину, чисті збитки НАКу за 9 місяців сягнули 1,9 млрд. грн., ціна на газ для населення вкотре буде збільшена», – зазначає політик.

Нагадаємо: у січні 2009 р. Інна Богословська була призначена керівником Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань функціонування газотранспортної системи України і забезпечення газом споживачів в 2008-2009 рр. Згідно з висновками комісії, оприлюдненими в лютому, українська сторона непрофесійно провела переговори про постачання газу в 2009 році.

Прес-служба Інни Богословської