«Якщо політики не втручатимуться у церковні справи, українське православ’я обов’язково відновить єдність», — І.Богословська

05.10.2009

Народний депутат України Інна Богословська вітає початок діалогу про відновлення єдності Української Православної Церкви. «Церковний розкол можна подолати лише силами самих священиків, а політикам потрібно нагадати відомий вислів з Біблії: «Кесарю — кесареве, а Богові — Боже». Інакше процес відновлення єдності може затягтися на роки», — так прокоментувала перше засідання робочої групи УПЦ МП та УПЦ КП Інна Богословська.

«Політики не повинні втручатися в церковні справи, церква ж має  бути відокремлена від держави. Це моя принципова позиція, яку я збираюся втілювати після перемоги на президентських виборах», — каже народний депутат.

За словами Інни Богословської, політики, попри партійну приналежність, мають толерантно ставитися до представників усіх релігійних конфесій та утримуватися від публічних висловлювань про взаємини між церквами.

«В Україні близько 27 млн. осіб сповідують православну віру, а штучне роз’єднання, створене між ними в 90-х рр., негативно позначається на нашому суспільстві. Тому завдання відповідальних політиків — зробити все, щоб Українська Православна Церква стала єдиною. Найліпше, якщо політики уникатимуть у своїх виступах церковної теми  і не використовуватимуть її у передвиборній боротьбі» , — наголошує народний депутат.

Інна Богословська прогнозує, що внутрішньоцерковний діалог стане каталізатором духовного та морального об’єднання всієї України.

«Зараз Україна об’єднана кризою, банкрутством підприємств, катастрофічним зниженням життєвого рівня простих громадян, але це єднання зі знаком «мінус», а не  «плюс». А нам потрібно те, що зробить нас сильнішими, і саме єдина православна церква може стати таким фактором» , — зазначає Інна Богословська.

Прес-служба Інни Богословської