«Україну після виборів чекає газове похмілля», – І.Богословська

17.09.2009

Народний депутат Інна Богословська впевнена: контракт, укладений між НАК «Нафтогаз України» та ВАТ «Газпром», – це головна причина зростання цін на газ в Україні. 

«Ціна на газ для України пов’язана з цінами на нафту і нафтопродукти. У січні 2009 р., коли були поставлені підписи під контрактом, нафта продавалася по 40 доларів за барель. Невже Ю. Тимошенко думала, що нафта буде по 40 доларів аж до 2019 року? Вже сьогодні ціна на нафту сягнула 68 доларів за барель, ось чому російський газ у IV кварталі подорожчає до 205-210 доларів», – заявила Інна Богословська під час зустрічі з виборцями в Одесі.

Між тим Інна Богословська прогнозує, що прем’єр-міністр намагатиметься відкласти підвищення цін на газ для населення аж до завершення президентських виборів.

«Уряд буде друкувати гроші, банкрутити НАК «Нафтогаз України», звертатися по кредити, тому що Ю. Тимошенко розуміє: підвищення цін на газ смертельно для її рейтингу. І вона не переймається тим, що внаслідок невигідного для України контракту всіх нас після виборів чекає газове похмілля», – стверджує народний депутат.

За словами Інни Богословської, Кабінет міністрів не зміг захистити національні інтереси у газовій сфері.
«У контракті, укладеному між НАК «Нафтогаз України» та ВАТ «Газпром» у січні, закладено чимало бомб. І тепер ми ходимо по мінному полю та очікуємо, коли рвоне», – зазначає Інна Богословська.

Вихід із ситуації, на думку народного депутата, полягає у створенні широкої групи переговірників та у пошуках точок дотику з Росією.

«Один із варіантів вирішення проблеми – створення багатонаціонального газотранспортного консорціуму. До нього мають увійти Україна – як власник газотранспортної системи, Росія – як постачальник газу, країни ЄС – як найбільш великі споживачі газу. Лише за умови створення такого консорціуму ми здатні модернізувати нашу трубу та збільшити її потужність. Він також стане запорукою безперебійних поставок газу до Європи та захисту наших національних інтересів», – підкреслює Інна Богословська.

Нагадаємо: у січні 2009 р. Інну Богословську було призначено керівником Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань функціонування газотранспортної системи України та забезпечення газом споживачів у 2008-2009 рр. Згідно до висновків комісії, оприлюднених у лютому, українська сторона непрофесійно провела переговори щодо постачання газу в 2009 р.

Прес-служба Інни Богословської