«Ініційована мною дискусія щодо Севастополя – перший крок на шляху до нейтралітету України», – І.Богословська

15.09.2009

Народний депутат Інна Богословська заявляє, що Україна не може чекати до 2017 р., поки закінчиться термін перебування Чорноморського флоту РФ у Севастополі.

«Ризик втрати суверенітету сьогодні перевищує той, що був 18 років тому. Президент Румунії тричі заявив, що не визнає українських кордонів, експерти всерйоз взялися розмірковувати про військовий конфлікт із Росією, – тобто це виклик, на який вітчизняні політики мають відповісти, причому відповісти вчасно», – зауважує народний депутат.

За словами Інни Богословської, для захисту територіальної цілісності та безпеки країни перед зовнішньою загрозою Україна має отримати статус нейтральної держави і домогтися укладення угоди про гарантії безпеки з Великобританією, Росією та США, які свого часу підписали Будапештський меморандум.

«Це єдине вірне рішення, яке дозволить уникнути розколу в суспільстві. Нагадаю: вступ до НАТО підтримують мешканці західних областей, а курс на ОДКБ – мешканці східних. Якщо Україна вступить до одного із цих оборонних союзів, ми все одно втратимо третину країни», – стверджує Інна Богословська.

«Тому єдиний варіант, який дозволить Україні твердо відстоювати власні інтереси по всіх напрямках, – це активний нейтралітет і позаблоковий статус. Але шлях до нейтралітету ускладнюється проблемою Чорноморського флоту в Севастополі. Водночас, Україна не повинна ставити питання про дострокове припинення договору із Росією в односторонньому порядку», – підкреслює народний депутат.
Таким чином, випливає пропозиція спільного керування Севастополем з боку України та Росії.

«У міжнародному праві є таке поняття, як кондомініум, воно утворилося в XVI столітті. Відтоді й дотепер в Європі, Азії та Америці існують території, якими керують одночасно декілька держав. Ці території за своїм статусом дуже схожі на Севастополь. У разі укладення угоди з Росією, ми розв’яжемо собі руки та здобудемо статус нейтральної держави», – підкреслює Інна Богословська.

За приклад успішного кондомініуму Інна Богословська наводить Андорру.

«На Андорру претендували Франція та Іспанія, а сьогодні процвітаюче князівство перебуває під спільним керуванням цих двох країн. Чому б і нам не запозичити найкращий досвід, замість загострювати проблему Севастополя? Адже не секрет, що РФ серйозно впливає на ситуацію в місті, і більшість мешканців дивляться у бік Москви, а не Києва. Запропонований мною варіант знизить градус протистояння та виключить варіант відторгнення Севастополя в майбутньому. Це місто назавжди залишиться українським», – підсумовує народний депутат.

Прес-служба Інни Богословської