«Очевидно, до президентських виборів Верховна Рада працювати не буде», – І.Богословська

11.09.2009

Народний депутат Інна Богословська впевнена: український парламент став заручником недосконалої виборчої системи. «Сьогодні ми пожинаємо плоди пропорційної виборчої системи із закритими партійними списками. 95% депутатів – люди, які мало що вирішують. Порядок денний визначають кілька ляльководів, і якщо вони ведуть на барикади, решта 445 парламентарів мусять брати сирени, стільці та блокувати трибуну», – коментує Інна Богословська черговий зрив пленарного тижня у Верховній Раді. 

За словами народного депутата, робота Верховної Ради не відновиться аж до завершення президентської кампанії.

«Цілком можливо, після оголошення результатів парламент взагалі буде розпущено. Верховна Рада, якій довіряє 2% населення, не має права на існування. Вона вже давно втратила свою представницьку функцію», – стверджує Інна Богословська.

Між тим, народний депутат упевнена, що без зміни виборчої системи парламент наступного скликання також буде недієздатним.

«Щоб у Верховній Раді побільшало професіоналів, треба дати людям можливість визначати найбільш гідних кандидатів. Вихід із ситуації, на мій погляд, – у відмові від пропорційної системи виборів за закритими списками. На місцевому рівні нам необхідно цілком перейти до мажоритарних виборів, на виборах до парламенту – організувати змішані вибори: одна половина вибирається за відкритими партійними списками, інша – у мажоритарних округах», – підкреслює Інна Богословська.

«Якщо цього не зробити, диктат партійних лідерів не дозволить нам рухатися вперед і здійснювати реформи. Чому дві-три людини вирішують за 447-448 депутатів, що їм потрібно робити: писати законопроекти і голосувати за них, або ж блокувати трибуну? Від Верховної Ради в нинішньому складі – жодної користі. Це розуміють усі, інакше б не з’явилися проекти постанов, які пропонують скасувати пленарні засідання на термін виборчої кампанії», – заявляє народний депутат.

Прес-служба Інни Богословської