«СБУ запроваджує політичну цензуру», – І. Богословська

08.09.2009

Народний депутат України Інна Богословська заявляє про неприпустимість тиску Служби безпеки України на місцеві органи влади. «Своїм втручанням у боротьбу на президентських виборах СБУ створює небезпечний прецедент. Вільне трактування Конституції України та Кримінального кодексу, погрози на адресу органів влади Сімферополя і Севастополя свідчать про початок політичних утисків та запровадження цензури», – заявляє Інна Богословська

За словами народного депутата, заява глави СБУ В. Наливайченка про «незаконне» розповсюдження та установку білбордів у Севастополі та Сімферополі порушує принцип презумпції невинності, окрім того – остаточно дискредитує керівника спецслужби.

«Невже В. Наливайченко або його помічники не спромоглися прочитати невелику статтю 110 КК, перш ніж знову ганьбитися? Адже у статті чорним по білому написано, що кримінальному покаранню підлягають «умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій», – зазначає Інна Богословська.

«Оскільки на моїх білбордах у Криму не міститься взагалі жодного натяку щодо способу зміни меж території, кожний школяр зрозуміє: про будь-який склад злочину тут навіть не йдеться», – стверджує народний депутат. Інна Богословська впевнена, що на президентських виборах 2010 г. буде максимально задіяний адміністративний ресурс, а це може серйозно вплинути на остаточні результати.

«Кампанію ще не розпочато, а ми вже стали свідками того, як прем’єр-міністр Ю. Тимошенко використовує державний апарат і гроші з державної скарбниці для власної PR-кампанії. З’їзди голів сільських та селищних рад за рахунок Резервного фонду держбюджету, обіцянки подовжити строк повноважень депутатів місцевих рад із чотирьох до п’яти років, запровадження нових податків через постанови Кабміну для виплати пенсій та зарплат, а тепер ще й цензура з боку СБУ, – все це свідчить про прагнення Ю. Тимошенко отримати перемогу будь-якою ціною. І якщо буде потрібно порушити всі принципи демократії, вона це зробить», – заявляє Інна Богословська.

Аби не допустити повторення сценарію виборів 2004 г., Інна Богословська закликає всі політичні сили протистояти порушенню виборчого законодавства, а також ймовірним фальсифікаціям. «Усі кандидати в президенти мають бути рівними перед законом. І якщо офіційні особи держави – наприклад, глава уряду – беруть участь у кампанії, вони повинні на період виборів піти у відпустку, а не розкидатися грошима платників податків для створення гарної телевізійної картинки та підкупу виборців», – підсумовує Інна Богословська.

Прес-служба Інни Богословської