«Злочинний непрофесіоналізм уряду практично призвів до банкрутства НАК «Нафтогаз України», – І.Богословська

02.09.2009

«Консолідована звітність НАК «Нафтогаз України» за 2008 р. показала, що де-факто НАК «Нафтогаз України» – банкрут. Контракт на постачання газу, укладений між НАК «Нафтогаз» і РАО «Газпром», остаточно загнав НАК до боргової ями, і я навіть боюся прогнозувати, яких збитків зазнає компанія за підсумками цього року», – заявляє народний депутат Інна Богословська.

ОСНОВНІ ФАКТИ

  • Інна Богословська вважає непрофесійними дії уряду в нафтогазовій галузі.

«Про наслідки нового газового контракту я попереджала у лютому, коли очолювала спеціальну слідчу комісію. Висновків виконавча влада не зробила, а тепер ми пожинаємо плоди її злочинного непрофесіоналізму. Але найгірше в цій ситуації те, що уряд Ю. Тимошенко навіть не уявляє, як закрити касові розриви НАК «Нафтогаз України», –  зазначає Інна Богословська.

За словами народного депутата, вчорашні події свідчать, що виконавча влада не знає, до кого бігти з простягнутою рукою, і ніби Голохвастов, роздає обіцянки направо й наліво.

«Ю. Тимошенко на зустрічі з В. Путіним досягла видатного «успіху» – згоди Росії платити лише за спожитий газ і не висувати нам штрафних санкцій! Класичний приклад, як самому створити проблему, а потім її нібито вирішити, – зауважує Інна Богословська. – Судячи з усього, в обмін на такі поступки Росія домоглася зменшення тарифу на транзит газу. І що ж – НАК «Нафтогаз України» нічого не знає про ці домовленості та вже планує підвищити на $1 ставку транзиту! Це свідчить про непрофесіоналізм влади та зраду національних інтересів у газовій сфері».    

Інна Богословська нагадує: ще 6 липня вона ініціювала проведення закритого засідання Верховної Ради України з питання фінансового стану НАК «Нафтогаз України».

«Тільки так, у режимі закритого засідання парламенту, можна розібратися, що нас очікує в нафтогазовому комплексі країни. Але всі поки що відмовчуються – надто вже гаряча та небезпечна ця тема, і дехто на ній може просто «спалити» свій рейтинг», – підкреслює народний депутат.

Нагадаємо: у січні 2009 р. Інну Богословську було призначено керівником Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань функціонування газотранспортної системи України і забезпечення газом споживачів у 2008–2009 рр. Згідно до висновків комісії, оприлюднених у лютому, українська сторона непрофесійно провела переговори щодо постачання газу в 2009 р.

 

Прес-служба Інни Богословської