Інна Богословська пропонує залишити за селянами право продавати власну продукцію на ринках

21.08.2009

У Верховній Раді зареєстрований текст проекту Закону «Про внесення змін до Закону України «Про безпеку та якість харчових продуктів» (№5053). Автор законопроекту, народний депутат Інна Богословська, пропонує не заганяти селян у глухі злидні та залишити за ними право продавати домашнє молоко, сир і м’ясо на ринках.

ОСНОВНІ ФАКТИ

  • Інна Богословська розробила і зареєструвала проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про безпеку та якість харчових продуктів» (№5053).

«Сьогодні село  перебуває у занепаді. Немає ані дрібного виробництва, ані потужних ферм. Люди виживають лише за рахунок домашнього господарства. У такій ситуації чинна влада, замість підтримати селян, планує з 1 січня 2010 року заборонити продаж домашнього молока, сиру та м’яса. Отже, мешканці села залишаться навіть без копійчаних прибутків, а ціни на таку продукцію миттєво злетять. Цього не можна допустити», – підкреслює Інна Богословська.

Нагадаємо: з 1 січня 2010 року має набути чинності стаття 35 Закону «Про безпеку та якість харчових продуктів», згідно до якої забороняється продавати на ринках молоко, сир домашнього виробництва, а також м’ясо парнокопитних та інших копитних тварин. Закон «Про безпеку та якість харчових продуктів» був прийнятий у 2005 році на догоду торгівельним мережам, які лобіюють заборону продажу домашніх продуктів на ринках.

Між тим, народний депутат Інна Богословська пропонує викласти цю статтю в іншій редакції та дозволити продавати на ринках домашнє молоко, м’ясо і сир після їхньої перевірки в лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи.

«Таким чином, ми і споживачів убезпечимо, і селянам надамо можливість заробити. Історично українці звикли споживати домашнє молоко, сир. До речі, іноземці, коли відвідують українські ринки, перебувають у захваті від наших домашніх продуктів», – зазначає Інна Богословська.

Народний депутат прогнозує, що розгляд цього законопроекту може викликати незадоволення деяких депутатів парламенту, проте Інна  Богословська буде наполягати на його прийнятті у новій редакції.

«Нехай ті, хто на екранах телевізорів б’ють себе у груди та журяться, як важко живе український народ, знайдуть у собі сили відмовитися від спокусливих пропозицій лобістів торгівельних мереж та натиснуть кнопку «за». Нам треба підтримувати вітчизняного виробника сільськогосподарської продукції, а не імпортувати польське сало до України (!), як це було останніми роками», – підсумовує Інна Богословська.

Прес-служба Інни Богословської