Інна Богословська вважає, що Севастополь має перебувати під спільним керуванням України та Росії

03.08.2009

«Спільне керування розв’яже руки Україні. За таких умов ми отримаємо  статус нейтральної держави, а наші нейтралітет і позаблоковість стануть запорукою багатства й безпеки України», – заявила народний депутат Інна Богословська у відповідь  на запитання севастопольських журналістів.

Інна Богословська вважає, що більшість українських політиків або не розуміють, або навмисне вводять в оману українців своєю агітацією за вступ до НАТО.

«Допоки на території України розташований Чорноморський флот Росії, ми не можемо претендувати на вступ до НАТО. Втім, якщо і зможемо, такий крок підтримає близько 20% населення. А рухатися в бік Ташкентської угоди ніхто не погодиться, тому що таке рішення не підтримають на Заході України. Отже, нам необхідно домагатися статусу нейтральної держави. За таких умов ми отримаємо гарантії безпеки та не будемо розтягуватися у шпагаті між Заходом та Сходом», – стверджує Інна Богословська.

Народний депутат розглядає спільне українсько-російське керування Севастополем як один  із кроків у бік отримання статусу нейтральної держави.

«Севастополь і Чорноморський флот – два дуже серйозних чинника, які впливають на зовнішню та внутрішню політику України. Без урахування цього неможлива наша поступальна хода. У міжнародному праві є таке поняття, як кондомініум, воно виникло у XVI столітті. Відтоді й дотепер в Європі, Азії та Америці існують території, якими керують одночасно декілька держав. Ці території за своїм статусом дуже схожі на Севастополь. У разі укладення угоди з Росією, ми розв’яжемо собі руки та здобудемо статус нейтральної держави», – підкреслює Інна Богословська.

Інна Богословська наводить Андорру за приклад успішного кондомініуму.

«На Андорру претендували Франція та Іспанія, а сьогодні процвітаюче князівство перебуває під спільним керуванням цих двох країн. Чому б і нам не запозичити кращий досвід, замість загострювати  ситуацію в Севастополі? Адже не секрет, що РФ серйозно впливає на ситуацію в місті, і більшість мешканців дивляться у бік Москви, а не Києва. Запропонований мною варіант знизить градус протистояння та виключить варіант відторгнення Севастополя в майбутньому. Це місто назавжди залишиться українським», – підсумовує Інна Богословська.

 

Прес-служба Інни Богословської