«БЮТ і ПР хочуть законсервувати кризу та розіграти посаду Президента між собою», – І.Богословська

02.07.2009

«Ті, хто брав участь у розробці нової Конституції від БЮТ і Партії регіонів, є авторами ще одного законопроекту, який ставить під сумнів можливість чесних президентських виборів, – а саме законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів по виборах Президента України». Його ухвалення допоможе БЮТ і ПР розіграти посаду Президента між собою та законсервувати кризу в Україні», – заявляє народний депутат Інна Богословська.

ОСНОВНІ ФАКТИ:

  • Законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів по виборах Президента України», ухвалений ВР 1 липня, суперечить Конституції України
  • Окремі положення законопроекту ставлять під сумнів можливість проведення чесних президентських виборів.

Збільшити«З огляду на те, як дотримувалися процедура й регламент ВР, можна зробити висновки стосовно справжніх намірів авторів законопроекту. 30 червня проект Закону було зареєстровано у Верховній Раді, а вже 1 липня, без обговорення у профільному комітеті, винесено на обговорення до сесійного залу. Зрозуміло, закон, за яким проводитимуться вибори голови держави, як і проект Конституції, розробляли таємно, без участі народних депутатів та експертів. А це порушує всі демократичні процедури», –  зауважує народний депутат Інна Богословська.

Нагадаємо: вчора, 1 липня, Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів по виборах Президента України». Проект Закону зареєстровано у ВР 30 червня під номером №4171, його автори – народні депутати А. Лавринович, А. Портнов, О. Лукаш, Р. Зварич. Документ передбачає внесення змін до Закону «Про вибори Президента України», до Кримінального та Карно-процесуального кодексів України, до Кодексу адміністративного судочинства, а також до Закону «Про державний реєстр виборців».

«Окремі положення законопроекту суперечать Конституції України. Зокрема, право подавати кандидатури до складу територіальних виборчих комісій мають депутатські фракції, створені у ВР нинішнього скликання, і кандидати у Президенти.  Але якщо кількість кандидатур перевищує 15 осіб, гарантовані місця отримують лише представники фракцій у парламенті, а серед решти проводиться жеребкування. Такий самий принцип задіяний при створенні комісії, яка контролює виготовлення виборчих бюлетенів, його також застосовано у процедурі підписання протоколів. Наприклад, якщо протокол не підпишуть деякі члени комісії, це не викликає будь-яких правових наслідків, – підкреслює народний депутат.

За словами  Інни Богословської, ухвалення даного законопроекту вигідно в першу чергу для БЮТ. «Група, яка неодноразово ставила під удар Віктора Януковича, робить це і зараз, підсовуючи йому законопроект №4171. Але я докладу максимум зусиль, щоб у другому читанні найбільш одіозні норми були виключені, і президентські вибори в України пройшли б у чесній боротьбі», – запевняє Інна Богословська.

Прес-служба Інни Богословської