Інна Богословська звертається до Антимонопольного комітету з вимогою розібратися щодо обґрунтованості стрімкого зростання цін на українських заправках

29.06.2009

Сьогодні, 25 червня, народний депутат Інна Богословська звернулася з депутатським запитом до Антимонопольного комітету з вимогою надати оцінку стрімкому зростанню цін на українських заправках. «Вартість бензину безпосередньо впливає на вартість основних товарів і послуг. У зв’язку з цим подальше зростання цін може прискорити темпи інфляції та знизити доходи населення, а це неприпустимо», –  вважає Інна Богословська.

Нагадаємо: з 20 травня до 20 червня ціна бензину А95 на столичних заправках зросла с 5,98  до 6,9 грн за літр, або на 16,7%.

«Уряд переконує, що зростання цін на бензин залежить від тенденцій на ринку нафти. Але воно забуває сказати, що нафта зі світових бірж та імпортне пальне – це лише частина ринку. В Україні також виробляється бензин, і його вартість значно нижче за імпортний. Проте Кабінет Міністрів дозволив нафтовикам при встановленні граничних рівнів ціни не враховувати більш дешеву українську нафту і нафтопродукти. Кого вважати винуватим: жадібних продавців або ж халатних чиновників?» –  запитує Інна Богословська.

За словами народного депутата, у сусідній Польщі літр 95-го без урахування податків коштує 0,49 євроцентів, або 5,19 грн за літр. До того ж, цінники на заправках у наших сусідів змінюються не так стрімко. З 18 травня до 15 червня  ціна бензину А95 у Польщі зросла на 5,3%, тоді як в Україні – на 16,7%.          

«Нам необхідно попередити картельну змову і не дати заробити будь-кому надприбутки. В умовах жорсткої фінансово-економічної кризи обурює бездіяльність Антимонопольного комітету. Я вимагаю розібратися, чому ми раз у раз наступаємо на ті ж самі граблі та йдемо на поводі у нафтотрейдерів», –  зауважує Інна Богословська.

«Це вкотре підтверджує правильність моєї стратегії посилення ролі національного виробництва. Україна повинна бути державою-виробником, а не державою-споживачем. Інакше ми ризикуємо перетворитися в бананову республіку, з усіма її атрибутами – сильним коливанням національної валюти, гіперінфляцією тощо», –  підсумовує народний депутат.