«БЮТ потрібно заспокоїтися і не намагатися всі ЗМІ в країні підпорядкувати собі», – Інна Богословська

23.06.2009

Увеличить«Українським політикам потрібно залишити політику подвійних стандартів і більш спокійно сприймати критику з вуст журналістів. Тим більше, якщо ці політики займають високі державні посади. Інакше ЗМІ дуже швидко можуть опинитися під ковпаком в держави і втратити свою функцію четвертої влади», – так прокоментувала народний депутат Інна Богословська звинувачення БЮТ телеканалу «Інтер» в «інформаційній диверсії проти України».

«Блок Юлії Тимошенко неодноразово намагався поділити ЗМІ на «правильні» та «неправильні». Єдиним критерієм цього поділу є, судячи з усього, тональність висвітлення діяльності уряду. Ті, хто добре говорить про Кабінет Міністрів і Юлію Тимошенко особисто, виконує її вимоги і не допускає опонентів в одну студію з нею – це правильні ЗМІ. А хто відмовляється це робити – стає ворогом і може готуватися до перевірок та тиску зі сторони державних структур», – говорить Інна Богословська.

За словами народного депутата, заява БЮТ від 22 червня у відношенні телеканалу «Інтер» не є випадковою. «БЮТ в питанні свободи слова дотримується дуже простої філософії – хто не з нами, той проти нас. Ми всі читали проект Конституції від БЮТ та ПР, де було написано, що ЗМІ можуть бути позбавлені ліцензії у випадку дезінформації суспільства. А що таке дезінформація суспільства, розуміти можна по-різному. І невипадково ця норма викликала негативну реакцію з боку журналістів», – відзначає Інна Богословська.  

«В цій ситуації я хочу порадити Юлії Тимошенко прочитати рішення Європейського суду з прав людини по справі «Лінгенс проти Австрії». Україна визнає рішення цього суду, вона ратифікувала відповідний договір. В ньому є чудові слова: «…свобода слова охоплює не лише «інформацію» чи «ідеї», які сприймаються позитивно чи розглядаються як нейтральні, але й такі, що ображають, шокують чи турбують. Такі вимоги плюралізму, толерантності і лібералізму, без яких немає «демократичного суспільства» , – говорить Інна Богословська.

Прес-служба Інни Богословської