«Корумпованість влади призводить до того, що «відкати» під час проведення державних тендерів сягають 40–50%», – Інна Богословська

22.06.2009

Про це народний депутат Інна Богословська заявила після зустрічі з громадськими організаціями та бізнес-асоціаціями Києва, членами Національного комітету порятунку бізнесу. «Після бесіди з представниками бізнесу стає зрозуміло: статистика в 1,5 млрд грн. розкрадання у держсекторі за п’ять місяців 2009 г., що її 18 червня оприлюднив міністр внутрішніх справ Ю. Луценко, – це навіть не верхівка айсберга, а лише маленький острівець в океані української корупції», – стверджує Інна Богословська.

 

«За словами підприємців, які беруть участь у державних тендерах, ще ніколи вертикаль влади не була настільки пронизана корупцією, як сьогодні. За перемогу в тендерах чиновники вимагають відкоти у розмірі 40–50% від суми наданих послуг або  товарів. А це мільярди та мільярди гривень», – заявляє народний депутат.

 

За словами Інни Богословської, побічним підтвердженням високого рівня корумпованості української влади є інформація, яка раз у раз потрапляє до ЗМІ після публічних скандалів. «Вирішила прем’єр-міністр Юлія Тимошенко звільнити міністра оборони Юрія Єханурова – і ми багато дізналися про внутрішню армійську кухню. Не сподобалося їй, що робить міністр транспорту і зв’язку Йосип Вінський, – одразу стало відомо, що «Укрзалізниця» контролюється бізнес-групою Василя Хмельницького, а заступником генерального директора «Укрпошти» є близький друг Шона Карра, зятя Юлії Тимошенко», – сказала Інна Богословська.

 

Як зауважила народний депутат, ситуацію може змінити лише прихід до влади принципово нових політиків. Проте вже зараз треба негайно ухвалити новий закон, що регулює організацію та проведення державних тендерів. «Відповідний законопроект був заблокований у Верховній Раді. Пояснювати, чому це сталося, думаю, не варто. Багатьом політичним силам вигідно утримувати статус-кво, оскільки за рахунок державних компаній можна наповнювати кишеню або партійну касу. А це зайвий раз доводить: нам докорінно треба змінити стиль української політики, відокремити владу від бізнесу, жорстко і принципово карати сльоту, яка висмоктує бюджетні кошти, – інакше гідра корупції поглине українську державу», – заявляє Інна Богословська.

 

Прес-служба Інни Богословської