І.Богословська пропонує Президенту України накласти вето на Закон «Про всеукраїнський референдум»

19.06.2009

Увеличить«Прийнятий 5 червня Верховною Радо Закон «Про всеукраїнський референдум» суттєво обмежує права громадян і ставить під сумнів реалізацію ідеї народовладдя в нашій країні», – відзначається в листі, надісланому народним депутатом І. Богословською Президенту України В. Ющенко.

За словами І. Богословської, автори законопроекту, народні депутати Олександр Лаврінович (фракція Партії регіонів) і Андрій Портнов (фракція БЮТ) розробили цей документ в контексті домовленостей, досягнутих між деякими групами в ПР та БЮТ щодо розподілу влади і власності в країні.

Закон «Про всеукраїнський референдум» – один з пазлів великої гри, в яку вирішили зіграти деякі бізнес-групи в Партії регіонів та БЮТ, розділивши на декілька сімей всю владу і власність в країні. Враховуючи, що злочинна змова не відбулася, парламент навряд чи здолає президентське вето і гарант Конституції зобов’язаний накласти вето на цей одіозний законопроект», – говорить І. Богословська. 

За словами народного депутата, в Законі «Про всеукраїнський референдум» є декілька статей, що ідуть врозріз з нормами демократії. «Закон надає органам державної влади повноваження по прийняттю Конституції України в новій редакції. Крім того, ч. 3 ст. 6 пропонує виносити на всеукраїнський референдум лише одне питання. Тобто, якщо закон буде підписаний, для прийняття рішень по спорідненим між собою питанням (наприклад, внесення змін в різні статті Конституції) необхідно буде проводити окремі референдуми. Також проект Лавріновича-Портнова передбачає, що прийняті на референдумі закони повинні підписуватися Президентом, а це не відповідає принципу народовладдя і знижує значення референдуму», – відзначає І. Богословська.

«Аналіз Закону «Про Всеукраїнський референдум» підтверджує, що ПРіБЮТ готувалися царювати в країні довго. Тому наше завдання – не допустити створення олігополії в країні, забезпечивши дотримання демократичних норм і після президентських виборів», – резюмує народний депутат.

Прес-служба Інни Богословської