«Навіть під тиском ЄС Україна не повинна відмовлятися від ідеї створення зернового пулу», – І.Богословська

18.06.2009

Увеличить«Українська влада зобов’язана захищати національних виробників, це одна з головних функцій держави. І навіть під тиском країн Європейського Союзу, Україна не повинна відмовлятися від ідеї створення зернового пулу», – прокоментувала І. Богословська незадоволення країн ЄС участю України в створенні зернового пулу.

Цього тижня комісар Європейської комісії з питань сільського господарства і розвитку сільської місцевості Маріанна Фішер Боель заявила, що ЄС не схвалює участь України в перемовинах щодо створення зернового пулу: «Україна є членом СОТ, а Росія і Казахстан в цю організацію не входять, і я не хотіла, щоб розмови, які ведуться щодо створення так званого «зернового пулу», створили якісь проблеми моєму хорошому товаришу пану Мельнику в перемовинах з ЄС».

Нагадаємо: ідея створення зернового пулу в складі України, Росії та Білорусі знайшла підтримку на Першому всесвітньому зерновому форумі, який пройшов 6-7 червня в м. Санкт-Петербург (РФ). Вперше цю ініціативу народний депутат І. Богословська озвучила в 2006 році.

«Осінню 2008 року країни ЄС ввели фактично загороджувальні мита на імпорт українського зерна. Українська влада це рішення ніяк не прокоментувала, хоча нас відразу позбавили 27% ринку експорту нашого зерна. Сьогодні, коли ми хочемо взяти ініціативу в свої руки і стати суб’єктом, а не залишатися об’єктом світового продовольчого ринку, нам дають команду «місце», – відзначає І. Богословська. За словами народного депутата, Україна особливо в умовах кризи, зобов’язана активно розширювати власне виробництво і адекватно реагувати на притиснення наших інтересів.

«Я сповідую доктрину «національного економічного егоїзму». На мою думку, влада зобов’язана більш активно захищати компанії, які створюють в Україні робочі місця». На жаль, таких прецедентів мало. В результаті Україна має від’ємне сальдо зовнішньоторговельного балансу і катастрофічне падіння валового національного виробництва. Тому новий президент повинен кардинально змінити ставлення до національного виробництва. Тільки в цьому я бачу основу майбутнього економічного процвітання», – резюмує І. Богословська.   

Прес-служба Інни Богословської