«Президент України зобов’язаний відсторонити Л. Черновецького від виконання обов’язків голови КМДА». – І.Богословська

11.06.2009

Увеличить«Президент України, якщо він дійсно є гарантом збереження Конституції України, прав і свобод громадян, зобов’язаний підтримати рішення Верховної Ради відносно Леоніда Черновецького», – коментує результативне голосування парламенту з питання відсторонення Л. Черновецького з посади голови КМДА народний депутат Інна Богословська.

«Незважаючи на те, що у вівторок ввечері, завдяки кулуарним домовленостям питання про усунення Л. Черновецького зникло з порядку денного, Верховна Рада України проявила принциповість і вже в четвер підтримала рішення Президента України, який в цій ситуації повинен прислухатися до вимог київської громади і відреагувати на кричущі факти беззаконня, які ми спостерігаємо в Києві», – говорить І. Богословська.

Нагадаємо: 10 червня І. Богословська направила лист голові Верховної Ради України В. Литвину з проханням з’ясувати, чому з розкладу парламенту на 10 червня зникло питання про усунення Л. Черновецького з посади голови КМДА. Крім того, 10 червня під стінами Верховної Ради відбувся мітинг, в якому прийняли участь близько 3 тис. підприємців. Проти рішень мерії та політики Л. Черновецького протестували Асоціація власників малих архітектурних форм, Київська міська організація роботодавців-перевізників «Столиця», Київська міська профспілка працівників охорони здоров’я, інші громадські організації та бізнес-асоціації столиці.

«Сьогоднішнє рішення Верховної Ради – велика перемога киян. Вони продемонстрували, що можуть організуватися та відстояти власні інтереси. І навіть «сім’я» Черновецького з її великими грошима та відсутністю будь-яких моральних принципів не зможе без кінця знущатися над жителями столиці», – резюмує І. Богословська.

Раніше, в лютому поточного року підприємці Києва звернулися до народного депутата І. Богословської з проханням опротестувати ряд незаконних рішень Київради та КМДА. Частина опротестованих І. Богословською рішень були відмінені, однак, мерія та КМДА на чолі з Л. Чернівецьким продовжили політику тиску на підприємців Києва. Після цього 19 лютого 2009 р. Верховна Рада України створила тимчасову слідчу комісію (ТСК) з питань розслідування обставин порушення Конституції України і законів України, прийняття незаконних розпоряджень посадовими особами КМДА. За відповідну постанову проголосували 383 народних депутати із 424 зареєстрованих в сесійній залі.

11 червня Верховна Рада рекомендувала Президенту Віктору Ющенко відсторонити від виконання обов’язків голову КМДА Леоніда Черновецького на період діяльності ТСК. Прийнятою постановою ТСК доручено продовжити роботу і подати звіт до 19 листопада 2009 р.