«Створення зернового пулу максимально вигідно Україні». – І. Богословська

09.06.2009

Народний депутат України Інна Богословська вітає ініціативу аграрних міністрів України, Росії та Казахстану по створенню зернового пулу, з метою максимально активно протидіяти продовольчій кризі. Про це пані Богословська заявила на Першому всесвітньому зерновому форумі, який відбувся  6 –7 червня 2009 року в м. Санкт-Петербург (Російська Федерація).  

«Зміна клімату, скорочення ареалів посівних площ, значні коливання цін на зерно ведуть світ до продовольчої кризи. Протистояти їй можна тільки одним способом – створити пул великих країн-експортерів зерна», – зазначає І. Богословська. За її словами, об’єднавши свої зусилля, Україна, Росія та Казахстан можуть завоювати близько 30% світового ринку експорту зерна. «Так, у нас є посівні площі, але в цілому в цих країнах сільське господарство слабо індустріалізовано – відсутня належна інфраструктура, селекційний фонд. Без вирішення цих питань  ми не зможемо бути серед провідних продовольчих країн світу», – зазначає народний депутат.  
Створення зернового пулу, за словами І. Богословської, дозволить більше заробляти селянам. «Не секрет – що більше врожай, тим менше отримують доходу ті, хто безпосередньо його вирощують. Це погано. За таких умов у людей немає мотивації. Крім того, в реалізації даної ініціативи повинні бути зацікавлені країни ЄС. Ми потребуємо якісної сільськогосподарської техніки, елеваторів, отже європейські держави можуть створювати в Україні, Росії та Казахстані спільні підприємства з виробництва с/г техніки», – переконана І. Богословська.  
Між тим, народний депутат акцентує увагу – зернові ринки в Україні, Росії та Казахстані регулюються по-різному. «В Україні інший ринок, ніж в Росії та Казахстані, і для нас більш ефективним буде механізм індикативних цін, податкової стимуляції», – зазначає І. Богословська.  

Нагадаємо, що ініціативу про створення зернового пулу в складі України, Росії та Білорусі                        І. Богословська вперше оприлюднила в 2006 році. Цю ідею було підтримано на Першому всесвітньому зерновому форумі, що відбувся на початку червня цього року в Санкт-Петербурзі. Зокрема, міністр сільського господарства Російської Федерації  Олена Скриннік зауважила, що ринкові позиції України, Росії та Казахстану необхідно підкріпити серйозними інвестиціями в інфраструктуру і створити міцний фундамент для довгострокової конкурентоспроможності зерна з Чорноморського регіону. Її підтримали міністр аграрної політики України Юрій Мельник і заступник міністра сільського господарства Казахстану Арман Евніев: вони заявили, що створення пулу трьох країн дозволить посилити їх роль на світовому зерновому ринку.  

Прес-служба Інни Богословської