Інна Богословська: Партія регіонів буде наполягати, щоб звіт Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування функціонування газотранспортної системи України та забезпечення газом споживачів був предметом розгляду всіх правоохоронних і державних органів

20.03.2009

УвеличитьНародний депутат, член парламентської фракції Партії регіонів, голова Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування функціонування газотранспортної системи України та забезпечення газом споживачів у 2008-2009 роках Інна Богословська в ході сьогоднішнього брифінгу наголосила про наступне (Звіт Тимчасової слідчої комісії):

– Тимчасова слідча комісія, незважаючи на те, що представники фракцій БЮТ, „Нашої України”, і, до речі, комуністів зробили все, щоб саботувати діяльність цієї комісії, отримала максимум інформації для того, щоб представити Верховній Раді професійний кваліфікований звіт щодо стану газотранспортної системи та забезпечення споживачів газом у 2008-2009 роках.

Я б хотіла назвати три головні розділи цього звіту, у яких розглянуто три великих блоки питань. Перший – це причини і наслідки „газової” війни, яка виникла наприкінці 2008 – початку 2009 року. Другий – це стан законодавства у газовій сфері, яке потрібно терміново змінювати в тих питаннях, які є неврегульованими. Третій – це питання ручного управління газотранспортною системою і пропозиції щодо вдосконалення керування ГТС.

Тимчасова слідча комісія встановила, що значне підвищення ціни на газ для підприємств і населення України – це наслідки непрофесійної і корупційної політики уряду, яка призвела до підписання невигідних для України газових контрактів.

Але в нас залишається без відповіді головне питання – яку ціну дійсно заплатила пані Тимошенко за те, щоб так зрадити національні інтереси нашої держави і нашого народу під час підписання газових угод? Адже газові угоди, підписані в цьому році, по всім без виключення параметрам є значно гіршими, ніж ті угоди, які були підписані в останні роки, і повинні були діяти ще декілька років.

Що треба було отримати, щоб погодитися запустити на український газовий ринок – фактично на 45% промислового виробництва – російського газового монополіста „Газпром” через його стовідсотково дочірню компанію? Які дивіденди отримала пані Тимошенко від того, що сьогодні Україна не знає, які додатки підписані до газової угоди?

До сьогоднішнього часу ані Генеральна прокуратура України, ані СБУ, ані РНБОУ, ані Тимчасова слідча комісія ВР так і не змогли отримати всіх доповнень до газових угод. Такого не було ще в жодній країні світу, коли вищі органи влади не можуть отримати документи, підписані між країнами. Це означає, що ми можемо в цьому році отримати такі результати таємних переговорів щодо газових угод, які можуть суттєво змінити життя в Україні, причому далеко не в кращий бік.

Ми впевнені, що таємниця навколо газових угод, махінації з ручним керуванням газотранспортною системою, зловживання із зняттям з посад таких людей як, наприклад, колишній директор підприємства „Укртрансгаз” Ярослав Марчук (який, за нашою інформацією, відмовився наперед перечислити „Газпрому” великі кошти з тих 1,7 мільярдів, що були визначені як аванс) – все це свідчить про те, що питання газової безпеки стає питанням національної безпеки України.

Таємні домовленості щодо газових угод закладають велику небезпеку стабільності в Україні та порушують права громадян. Партія регіонів, яка ініціювала створення Тимчасової слідчої комісії, буде наполягати, щоб її звіт в цілому був предметом розгляду всіх правоохоронних і державних органів в Україні.

Прес-служба Партії регіонів