Інна Богословська: Сьогодні уряд керує газотранспортною системою, як кишеньковою конторою крадіїв

20.03.2009

Народний депутат, член парламентської фракції партії регіонів, голова Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування функціонування газотранспортної системи України та забезпечення газом споживачів у 2008-2009 роках Інна Богословська, виступаючи сьогодні з Звітом Тимчасової слідчої комісії у Верховній Раді України, заявила наступне:

– Ми надаємо обґрунтовані докази того, що газотранспортна система, починаючи з 2008 року, функціонує в ручному режимі за корупційними схемами, що газові контракти, підписані з Росією, є збитковими для України, що українська влада під час підписання цих газових домовленостей фактично провокувала і шантажувала російську сторону, що ціни на газ у газових контрактах є вбивчими для економіки України, що злодійська політика уряду зараз призвела до збільшення цін на газ абсолютно всіх споживачів в Україні, що сьогодні зростання ціни на газ призвело до збільшення цін на всі продукти харчування та комунальні послуги.

Підвищення цін на газ для громадян, для підприємств зараз є найголовнішим фактором інфляції в Україні. Газові контракти, які значно погіршили становище громадян України порівняно навіть з 2008 роком, призведуть до нового витку інфляції. І відповідати за це повинна діюча влада.

Це все зараз правляча коаліція відкидає. Їй, як і раніше, здається, що люди живуть з кожним днем гарніше, що ціни падають… Але це – просто „політика страусів”. Представники коаліції ховають голову в пісок, залишаючи ззовні те місце, яке вони постійно показують українському народу.

Політика влади, яка спрямована на те, щоб приховати від народу правду, призводить тільки до знищення цієї влади. Політика, за якою коаліція намагається приховати результати роботи комісії, яка надає суспільству правдиву інформацію, політика, за якої Генеральна прокуратура України повинна порушити десятки кримінальних справ, але не робить цього – ця політика приводить до банкрутства влади.

Я би назвала звіт комісії, який нам зараз не дають докласти, за Достоєвським – „Преступление и наказание”. За цім звітом ми, депутати від Партії регіонів, направимо запити до всіх правоохоронних органів, і будемо контролювати дії Генеральної прокуратури і СБУ з питань порушення кримінальних справ за тими злочинами, які визначені в цьому звіті. Ми будемо вимагати покарання осіб, винних у цих злочинах.

Преступления без наказания уже не будет. Всі ті, хто зараз привів країну до зубожіння, будуть відповідати перед своїм власним народом. Представники коаліції не дають відповідного часу на звіт комісії на пленарному засіданні. Вони не бажають, щоб Парламент почув звіт у повному обсязі. Але ми зробимо все можливе, щоб вся українська спільнота ознайомилася з цим звітом, ми зробимо величезну роботу по розповсюдженню цих матеріалів у місцевих радах, громадських організаціях, соціальних установах, щоб люди знали, що уряд натворив у газотранспортній системі України.

Сьогодні на модернізацію ГТС на направляється жодної копійки. Сьогодні касові розриви в „Нафтогазі України” досягають 8 мільярдів гривень, а уряд не робить нічого для того, щоб їх покрити. Сьогодні Кабінет Міністрів керує газотранспортною системою, як кишеньковою конторою крадіїв. І цьому ми покладемо край. Як тільки ми прийдемо до влади, то приймемо всі ті базові, важливі закони, які дозволять дати по рукам таким злодіям, які зараз керують газотранспортною системою.

Ми впевнені в тому, що сьогодні політика у газовій сфері призведе до фактичного банкрутства „Нафтогазу України”. Ми бачимо, що сьогодні була реалізована злодійська схема фінансування „Нафтогазу” за рахунок коштів Національного банку України. Ми повинні знати, що всі розрахунки за газ у грудні 2008 року були здійснені за рахунок емісії Національного банку та підвищення статутних фондів „Укрексімбанку” і, що найстрашніше – „Ощадбанку” України, яких змусили видати нічим не забезпечені, без застави, кредити „Нафтогазу України” для розрахунків за російський газ.

Тобто, „Нафтогаз України” сьогодні взагалі не працює як господарська структура. Він не заробляє грошей, а є лише пилососом, який висмоктує гроші із золотовалютного резерву та емісійні гроші НБУ. Це – злодійство.

Сьогодні прем‘єр-міністр особисто підписала вказівку Національному банку викупити нічим не забезпечені облігації Кабінету Міністрів, і цими грошима (а це -2 мільярди доларів) заплатити „Нафтогазу” за газ. Це просто використання державних інструментів як власних, кишенькових, для задоволення своїх політичних потреб.

Я впевнена, що Верховна Рада наступного пленарного тижня повинна затвердити нову Тимчасову слідчу комісію щодо вивчення фінансового стану і грошових оборудок в системі „Нафтогазу України” у 2008-2009 роках. Я впевнена в тому, що злодії будуть сидіти на лаві підсудних, і що у судовій системі України, яка зараз куплена БЮТом, знайдеться хоча б десяток суддів, які мають совість, і які не перекриють можливість притягнути до кримінальної відповідальності тих злодіїв, які зараз володіють як своїми кишеньковими десятками мільярдів грошей, що належать людям.


Прес-служба Партії регіонів