Інна Богословська: Уряд винищує українське підприємництво

21.01.2009

Уряд на чолі з Тимошенко продовжує системно знищувати малий та середній бізнес. Протягом короткого часу влада нанесла два удари по підприємцях, які залишаються чи не єдиними наповнювачами державного бюджету після зупинки більшості великих промислових підприємств.

Першим кроком стало позбавлення суб’єктів підприємницької діяльності – фізичних осіб можливості за добровільним рішенням бути одночасно платниками податку на додану вартість та платниками єдиного податку (постанова Кабінету міністрів України від 20 грудня 2008 року «Про внесення змін до постанови Кабінету міністрів України від 16 березня 2000 року №507»). Це є фактично дубиною, якою Уряд намагається вибити з підприємців останні гроші задля наповнення вже зараз дірявого бюджету. Через це бізнес стає збитковим і багато підприємців зупиняють роботу. Наслідком стає повне знищення конкуренції в багатьох галузях і виникнення монополістів.

Партія регіонів зі свого боку вже звернулася до Президента України з вимогою скасувати відповідну постанову Кабміну щоби не допустити таких наслідків.

Другий удар «демократичної» влади завдано по малому і середньому бізнесу. Так, через Верховну Раду таємно, без погодження відповідного Комітету, «протягнуто» проект закону «Про місцеві податки і збори», яким в десятки разів збільшуються ставки ринкового збору. У першому читанні за проект проголосували депутати фракцій БЮТ, НУ-НС та Блоку Литвина. Якщо вони проголосують за цей закон в цілому,  за межею виживання опиняться практично всі ринкові торгівці, а українські споживачі не зможуть купувати відносно дешеві товари. Для запобігання цьому Партія регіонів вже зареєструвала проект Постанови Верховної Ради про скасування такого ганебного голосування парламенту.

Насправді, наведені кроки влади є далеко не першим проявом політики знищення бізнесу з боку діючої влади. Варто нагадати, що за першого урядування Тимошенко так само підкилимно, без обговорення і дотримання законних процедур намагалася цілком знищити спрощену систему оподаткування – таку норму було приховано у проекті Закону «Про державний бюджет на 2005 рік». І тільки масові протести завадили цьому.

Партія регіонів неодноразово наголошувала, що діючий Уряд та впроваджувані ним заходи щодо наповнення бюджету є абсолютно неадекватними, оскільки співвідношення користі та шкоди несумірні.

Наразі вже вся країна і кожен громадянин відчуває на собі результати популізму та економічного невігластва Тимошенко і її міністрів. Якщо не зупинити їх сьогодні, то вже завтра країну чекає повна руїна.

Прес-служба Партії регіонів