Інна Богословська: Створення комісії – це перемога опозиції

13.01.2009

Народний депутат, член парламентської фракції Партії регіонів Інна Богословська під час брифінгу для журналістів у Верховній Раді України одразу ж після того, як Парламент ухвалив рішення про створення Тимчасової спеціальної слідчої комісії Верховної Ради з питань організації газопостачання в Україну заявила про те, що народ України врешті-решт отримає правдиву інформацію щодо тих, хто причетний до газового скандалу, і кому люди повинні «завдячувати» холодом у своїх домівках.

Депутат-регіонал, зокрема, зазначила:

„Сьогодні відбулась невелика – але вона може стати великою – перемога опозиції. Ми домоглися створення Тимчасової спеціальної слідчої комісії Верховної Ради з питань організації газопостачання в Україну, а також з питань транспортування газу до Європи.

На превеликий жаль, сьогодні знову був сором у Верховній Раді, коли ми чули відповіді міністра палива і енергетики на запитання залу, і слухали ту «доповідь», яку аж ніяк не можна назвати навіть «доповіддю поваги» до українського народу. Ми в черговий раз не отримали правди, ми не отримали жодної відповіді на конкретні запитання. І тому Парламент вимушений був втрутитися в ситуацію і здійснити заходи парламентського контролю і парламентського реагування.

Я впевнена в тому, що склад комісії, до якого увійшли люди, які не є новачками у нафтовій і газовій галузі, достатній, аби зробити фахові висновки з тих документів і тієї інформації, які ми отримаємо. Ми гарантуємо країні, що комісія буде працювати виключно на національні інтереси України. Адже в інтересах нашої країни отримати достеменну і достовірну інформацію про те, хто винний в тому, що сьогодні українці не мають тепла в своїх оселях, що лікарні і школи закриваються, що мільйони людей втрачають робочі місця і заробітну плату внаслідок скорочення постачання газу на підприємства.

Врешті-решт, ми повинні знати, за яких умов Україна може отримати постійне, нормальне постачання в країну газу по тих цінах, які влаштовують вітчизняну економіку.

Я хочу, щоб політики, які ще до початку роботи нашої комісії кажуть про те, що ТСК обслуговуватиме чиїсь інтереси поза межами України, замовкли. Робота цієї слідчої комісії буде прикладом того, як надати суспільству достовірну і офіційну інформацію. Жодних перекручувань, жодних спекуляцій та інтриг в її роботі ми не допустимо.

Завтра відбудеться перше засідання, і канікул для тих депутатів, які працюють у цій слідчій комісії, не буде.

Перш за все, комісія з‘ясує обставини, що є перепонами для укладення договорів між Україною і Росією на постачання та транзит газу. Ми розробимо і затвердимо на комісії план роботи, який буде виходити з того, що на першому місці стоятимуть питання спонукання посадовців, які не виконують своїх обов‘язків, робити все для забезпечення України газом. І там, де це можливо, ми будемо втручатися через Парламент, щоб відповідальні посадові особи підписали такі контракти. Це, на мою думку, найголовніше завдання комісії.

На другому місці буде питання інформування людей щодо ситуації з транзитом і відновлення репутації держави. Кожні три дні ми будемо надавати суспільству інформацію про те, як йдуть справи.

І третім питанням стане з‘ясування того, за яких умов газ постачався в 2008 році. І особливо ми хочемо побачити, які фінанси є на місці, а які фінанси втрачені державою, і хто в цьому винен.

Коли наші політичні опоненти закидають нам, що висновки комісії гратимуть на користь Росії і підірвуть імідж України, то хочу зазначити наступне: ми – українські депутати, ми – проукраїнські політики, і нашим першочерговим завданням є забезпечення постачання газу в Україну. Безумовно, дехто, як це вже зробив В‘ячеслав Кириленко, спробує політично проспекулювати на цьому питанні, оголосивши, що робота комісії буде використана Росією в своїх цілях. Це – явна нісенітниця.

Хочу також зазначити, що навіть сьогодні, коли Росією поновлено транспортування газу, договору про постачання газу власне до України ще немає. І що буде далі, ніхто теж не знає. Отже у нас немає жодних підстав вважати, що газове питання вирішене, і що завтра поставки газу знову не будуть припинені”.

Відповідаючи на запитання журналістів, Інна Богословська зазначила: «Безумовно, та ціна, яку зараз заявляє РАО «Газпром» для України, – це політична ціна, це – відповідь на дії нинішньої української влади».

Депутат-регіонал також наголосила на тому, що вона не виключає, що за результатами діяльності комісії буде порушено питання щодо імпічменту Президенту і відставки уряду. Але зараз говорити про це передчасно. «Наше завдання – зробити все можливе задля того, щоб через півроку в Україні працювали підприємства, щоб через півроку ми не отримали дітей, які забудуть, як виглядає абетка в силу того, що вони не мали змоги вчитися в холодних школах. А політичні аспекти діяльності комісії – на останньому місці», – зауважила І. Богословська.

«До політичних питань ми маємо право перейти лише після того, як вдасться забезпечити нормальне газопостачання в Україну і стабільний транзит газу до Європи», – резюмувала парламентарій.

Прес-служба Партії регіонів