Інна Богословська: Партія регіонів вимагає термінового звіту уряду перед Парламентом щодо економічної ситуації в країні

20.06.2008

УвеличитьПід час брифінгу у Верховній Раді народний депутат, член парламентської фракції Партії регіонів Інна Богословська наголосила, що Україна зараз стоїть на порозі величезної економічної кризи. Зокрема, вона сказала:

– На засіданні Опозиційного уряду ми знову підняли питання щодо абсолютно непрофесійної, безграмотної політики діючого уряду стосовно цінової ситуації в країні.

Нещодавно населення України чуло переможні реляції уряду про те, що у травні темпи зростання інфляції впали до 1,9%. Але це – свідомий обман населення. Люди повинні знати, що у травні за рахунок природних факторів рівень зростання цін завжди падає. По-перше, у травні половина днів є святковими, коли попит знижуються фактично вдвічі, і завжди, безперечно, у травні спостерігається падіння темпів зростання цін за будь-яких умов. По–друге, саме в цьому місяці згортається споживання тепла та електроенергії за рахунок збільшення світового дня та закінчення опалювального сезону.

Тому реляції уряду про те, що системна робота Кабінету Міністрів щодо боротьби з інфляцією призвела до падіння цін, це – неправда. Інфляція – це процес, який не можна загасити чи подолати прямо сьогодні. Ті тенденції, які ми зараз маємо в економіці, красномовно свідчать, що, навпаки, сьогодні в Україні закладається три величезних загрозливих фактори гіперінфляції наступного року.

Перше. Сьогодні уряд «заморозив» на казначейських рахунках, за різними даними, від 24 до 27 мільярдів гривень, які повинні бути зараз уже використані. На сьогодні місцеві бюджети з початку року фактично не отримали жодної копійки субсидій. Уряд фінансує тільки заробітну плату і прямі видатки, пов‘язані з працею робітників на місцевому рівні.

Не фінансуються житлово-комунальне господарство та муніципальні проекти. Згідно закону про бюджет «заморожені» Мінфіном гроші в останньому кварталі цього року мають бути перераховані до місцевих бюджетів, тобто викинуті на ринок. Ці гроші місцеві бюджети повинні будуть якимось чином використати, і це буде означати, що у IV кварталі ми знову матимемо вал грошей, не забезпечених товарами та послугами. Відповідно, ціни знову злетять догори.

Друге. Бездарна грошово-кредитна економічна політика уряду призвела до того, що Україна дуже швидкими темпами стає країною, яка нічого не виробляє, а тільки споживає. Ми з країни-експортера майже стали країною-імпортером, тобто гроші, які заробляють наші громадяни, ми вивозимо з країни, дотуючи ними економіки інших країн.

В той же час ми маємо зростання цін у промисловому виробництві за поточний рік близько 25%. При цьому по деяких галузях, наприклад, у будівництві, ми маємо вже навіть не поступове зменшення темпів зростання промислового виробництва у два-три рази, як це спостерігалося раніше, а маємо жорстке падіння. А торгівля і будівництво є головними показниками здоров’я чи хвороби економіки країни.

Ми вже зараз маємо дуже небезпечну ознаку структурного колапсу економіки. І перша ластівка – це те, що у будівництві за останні два місяці ми маємо абсолютне падіння темпів зростання виробництва.

Третє. Ми повинні сказати, що сьогодні бездарна соціально-економічна політика уряду призвела до того, що реальний сектор економіки виявився затиснутим з одного боку – ревальвацією гривні, а з другого боку – тим, що Мінфін збільшує неповернення ПДВ. Імпортні векселі не працюють, обігові кошти підприємств фактично конфіскуються урядом. За рахунок цього зростає попит на кредити, і, відповідно, зростають кредитні ставки. На сьогодні ми бачимо, що пропозицій реальних товарів і послуг національного виробника з кожним днем меншає. Я хочу нагадати слова голови Європейського банку реконструкції і розвитку в Україні, який сказав, що Україна з кожним днем все більше стає країною, яка нічого не виробляє, а тільки споживає. Саме це є зараз головною небезпекою для нашої держави. Це означає, що вже почалося скорочення робочих місць, почалася стагнація промислового виробництва…

Саме тому, саме з цих причин Партія регіонів вимагає термінового звіту уряду перед Парламентом щодо економічної ситуації в країні, що зараз стоїть на порозі величезної економічної кризи.

Прес-служба Партії регіонів