Інна Богословська: Кабмін подав корупційний проект закону про держзакупівлі. Партія регіонів пропонує зміни

28.05.2008

Партія регіонів попереджає, що проект закону про державні закупівлі містить корупційні норми – якщо його буде прийнято у такому вигляді, як пропонує Кабінет міністрів Тимошенко, тендерні аферисти знову візьмуть під контроль всю бюджетну сферу.

Народні депутати від партії регіонів разом з експертами запропонували низку поправок до урядового проекту, які мають на меті «вичистити» будь-які корупційні пастки і не дозволити нікому наживатися на проведенні державних закупівель.

«Ми запропонували, по-перше, дещо змінити термінологію, — зазначила народний депутат Інна Богословська, — оскільки відомо, що ідеологи Тендерної палати свого часу отримали патенти на низку винаходів, у назвах яких містяться терміни типу «тендерна документація», «методика оцінки тендерних пропозицій» і т. і. Ці патенти дозволять їм отримувати гроші тільки за те, що всі учасники торгів будуть користуватись такими поняттями, як, наприклад, «тендерна документація».

Про-друге, повідомила Інна Богословська, пропонується вилучити з проекту закону Комісію з питань розгляду скарг та моніторингу закупівель, оскільки фактично цей орган є другою Тендерною палатою. «Функції з розгляду скарг цілком можуть виконати українські суди, — підкреслила народний депутат. – І не потрібно жодних неприродних органів».

По-третє, запропоновані зміни чітко регламентують процедуру закупівель, а також встановлюють прозорий механізм безкоштовного розміщення всієї інформації про торги на спеціальному веб-порталі Уповноваженого органу.

Також з проекту закону виключено низку статей, які встановлюють завідомо непрозорі і дискримінаційні механізми проведення торгів.

«Партія регіонів послідовно відстоює прозорість проведення державних закупівель, коли ані замовники товарів, робіт і послуг, ані учасники торгів не опиняться в умовах суцільної корупції, — заявила Інна Богословська. – Натомість тендерні аферисти продовжують спроби встановити систему держзакупівель, у якій бюджетні кошти буде дуже легко красти».

Всі зацікавлені сторони можуть ознайомитись як з урядовим проектом закону, розміщеним на сервері Верховної Ради, так і зі змінами, запропонованими Партією регіонів (додається). «Ми намагаємось зробити процедуру творення нового закону максимально прозорою та зрозумілою всім громадянам України, — запевнила Інна Богословська. – А за підсумками розгляду законопроекту ми зробимо надбанням громадськості прізвища всіх народних депутатів, що стануть на бік корупційних тендерних схем».

Прес-служба Інни Богословської

Див. додаток: Пропозиції  та поправки до проекту Закону України “Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти”