Інна Богословська: Ми повинні вивести український контингент з Косово, і тільки після того знову домовлятися з ООН про те, на яких підставах ми можемо брати участь у миротворчих операціях

21.03.2008

Народний депутат, член парламентської фракції Партії регіонів Інна Богословська з трибуни Верховної Ради закликала терміново вивести український миротворчий контингент з Косово:

– Партія регіонів звертається з заявою про необхідність термінового виводу контингенту українських миротворців з Косово. Ми наполягаємо на тому, щоб українська влада виконувала українські закони як у середині країни, так і за кордоном.

Наші хлопці були направлені в Косово на підставі закону від 16 липня 1999 року, який прийняла Верховна Рада. Я вам зачитаю пункт цього закону, який точно визначає, для якої саме місії: «Схвалити Указ Президента про направлення миротворчого контингенту для участі у міжнародній миротворчій операції в Косово (Союзна республіка Югославія). Піклуючись про безпеку українських миротворців, виходити з того, що вони не братимуть участі в акціях, які безпосередньо загрожують їх життю, в тому числі, в заходах з демілітаризації збройних формувань».

Таким чином, сьогодні ми маємо з вами ситуацію, коли наші хлопці використані як гарматне м‘ясо в операції, до якої були задіяні війська НАТО, сили KFOR під керівництвом НАТО і наш миротворчий контингент. В результаті наших хлопців кинули на тих сербів, які на підставі міжнародного права не хочуть визнавати права одноосібного виходу Косово зі складу Сербії. Наших хлопців кинули на штурм будови суду, де знаходились люди, які наполягали на тому, щоб їх поновили на роботі, з якої вони були незаконно звільнені. Наших хлопців підставили під зливу саморобних ручних гранат.

Це означає, що наша влада, наш Кабінет Міністрів і міністр внутрішніх справ сьогодні абсолютно некомпетентні, не здатні забезпечити виконання закону і забезпечити інтереси українських службовців, які знаходяться за кордоном.

Ми вимагаємо від Верховної Ради, щоб усі ті, хто кажуть, що вони є дійсно патріотами України, знали, що більшого патріотизму, ніж захищати життя своїх співгромадян, у світі не існує. 14 наших поранених миротворців знаходяться в лікарні і не можуть дочекатися операції. До них ніхто не підходить, бо до них немає нікому діла. Треба їх терміново вивезти в Україну.

Ми повинні вивести український контингент з Косово, і тільки після того знову домовлятися з ООН про те, на яких підставах ми можемо брати участь в миротворчих операціях. Ми вважаємо, що ті, хто не проголосують за цю постанову, не є патріотами України. Треба визнати тоді, що вони обслуговують інтереси іноземних військових яструбів.

Прес-служба Партії регіонів