Інна Богословська: „Ми повинні зрозуміти, врешті-решт: поки ми будемо шукати ворогів всередині країні, – Україна не матиме перспективи”

03.11.2007

Кандидат у народні депутати України за виборчим списком Партії регіонів Інна Богословська, виступаючи в ефірі телеканалу „1+1, окреслила позицію Партії регіонів щодо перспектив створення коаліційного уряду та правовідносин влади та опозиції:

– Партія регіонів вважає, що за будь-яких умов, не дивлячись на те, чи буде Партія регіонів у владі, чи в опозиції, формувати уряд потрібно тільки з представників коаліції. Опозиція повинна мати місця, безумовно, голів комітетів в Парламенті і керівників тих контролюючих органів, які мають контролювати використання бюджетних коштів.

Контроль за використанням громадських грошей, контроль за забезпеченням безпеки України, безпеки громадян – це те, що повинно бути у опозиції.

Як правило, немає урядів, в яких є представники опозиції. І це нормально. Ми підтверджуємо, що Партія регіонів вважає за недоцільне делегування представників опозиції до уряду.

В демократичних країнах, де завдяки тому, що є таке поділення, як в нас – фактично 50 на 50 представників влади і опозиції, – політики домовляються, що уряд формується коаліцією, а всі комітети в Парламенті формуються таким чином, що посади керівників комітетів надаються представникам опозиції, а посади перших заступників надаються представникам коаліції. Така формула є поширеною.

Є друга формула – де всі контролюючі комітети – комітет контролю за законністю і правопорядком, бюджетний комітет, комітет свободи слова, представництво в керівних органах Парламенту – надаються опозиції. Існує дуже багато країн, які надають можливість опозиції формувати наглядові ради контрольних органів за використанням бюджету. До речі, таким органом у нас є Рахункова палата.

Але для того, щоб застосувати ці формули, треба шукати порозуміння за „круглим столом”. Головне завдання зараз для нас всіх – і суспільства, і політиків – зрозуміти, якою ми хочемо бачити свою країну. Ми повинні зрозуміти, врешті-решт: поки ми будемо шукати ворогів всередині країні, – Україна не матиме перспективи.