Інна Богословська: „Ті відсотки, на які можуть відрізнятись офіційні результати виборів від даних попередніх екзит-полів, можуть бути вирішальними для долі України”

01.10.2007

В ході брифінгу, що відбувся у прес-центрі Партії регіонів, кандидат у народні депутати від ПР Інна Богословська у своєму вступному слові зазначила:

– Я хочу насамперед привітати всіх прибічників Партії регіонів з перемогою на цих виборах. Я хочу сказати, що якщо б ми були дійсно європейською країною, про яку так багато зараз кажемо, то вже за результатами підрахунку голосів Центральною виборчою комісією Партія регіонів могла б формувати Уряд. І я впевнена, що як тільки ми отримаємо офіційні результати виборів, Партія регіонів буде формувати і парламентську коаліцію, і Уряд.

Що стосується екзит-полів… Якщо б результати виборів підводилися за даними екзит-полів, то не треба було б мати ані Центральної виборчої комісії, ані наглядачів, ані членів комісій… Тому, безумовно, ми маємо зараз тенденцію, і можемо сказати, що, скоріш за все, в Парламенті дійсно будуть ті партії, які зараз визначені, як такі, що пройшли і подолали тривідсотковий бар’єр. Тобто це п’ять партій.

Безумовно, Партія регіонів є першою, і вже очевидно, що вона отримає результат більший, ніж рік тому (а саме це було головним завданням Партії регіонів). А що стосується відсотків, то я хочу вам сказати, що навіть ті три екзит-поли, які є, мають у своїх параметрах різницю в три відсотки.

Ці три відсотки знаходяться в рамках статистичної похибки, тому ми, цілком ймовірно, можемо отримати зовсім інші результати щодо співвідношення різних складових після того, як буде підведено результати голосування на підставі оригіналів протоколів виборчих комісій.

Ще хочу вам сказати, що ми маємо свою власну, внутрішню соціологію, яка нам дає інші результати. Вона зходиться з внутрішньою соціологією Партії регіонів, яку було одержано станом на 29 число. За деякими позиціями щодо екзит-полу ми маємо дуже великі розходження в даних, тому це викликає в нас поки що запитання. І саме тому ми будемо дуже ретельно слідкувати за тим, щоб усі голоси було підраховано.

Зараз уже є дані з виборчих дільниць, що наглядачів, наприклад, партії „Свобода”, виганяли з дільниць в західній і центральній Україні. Про це йдеться в заяві „Свободи”. Це свідчить про те, що, на превеликий жаль, в Україні дуже часто результати голосування визначаються не власне кількістю голосів, відданих за ту чи іншу політичну силу, а вправністю того, хто і як їх підрахує.

Тому я переконана, що в усіх нас попереду дуже важка ніч, а, може, й важка доба, щоб порахувати результати виборів. Я думаю, що ті відсотки, на які відрізнятимуться офіційні результати виборів від даних попередніх екзит-полів, можуть бути вирішальними для долі України.

Прес-служба Партії регіонів