Інна Богословська: „Нами було надано докази темного минулого Тимошенко”

27.09.2007

Сьогодні в інформаційному агентстві УНІАН відбулася прес-конференція кандидата в народні депутати від Партії регіонів Інни Богословської та її представника в суді Дмитра Богуславського за результатами засідання Окружного адміністративного суду міста Київ.

25 вересня цей суд ухвалив постанову за позовом Юлії Тимошенко до Інни Богословської. Рішення суду – беззаперечна перемога Інни Богословської над Юлією Тимошенко, яка намагається у будь-який спосіб приховати від людей правду про свої минулі стосунки з Павлом Лазаренком і оборудки під час перебування на посту Прем‘єр-міністра.

На прес-конференції в агентстві УНІАН Інна Богословська продемонструвала слайди, які вона оприлюднила 18 вересня під час своєї прес-конференції в прес-центрі Партії регіонів і які стали предметом оскарження в суді.

Але найголовнішим є те, що суд, який явно симпатизував БЮТ, не зміг заперечити очевидні факти з минулого Юлії Тимошенко. «Нами було надано докази темного минулого Тимошенко у вигляді витягів з кримінальних справ, довідок органів влади та інших документів. Суд, не маючи підстав для задоволення позову Тимошенко, не став цього робити», – сказала кандидат у народні депутати.

Суд відмовив у спростуванні оголошених І. Богословською фактів з біографії Ю. Тимошенко. Зокрема таких:

– її затримання у Запоріжжі при спробі контрабанди валюти;

– спроби незаконного провозу 100 тис. доларів у московському аеропорту «Внуково»;

– заборгованість корпорації ЄЕСУ перед бюджетом у розмірі 7,5 млрд. грн. і списання цього боргу у 2005 році;

– бізнес-партнерства з Павлом Лазаренком, факт якого встановлено судом США;

– оборудки з цукром під час прем’єрства;

– махінації з російським газом на території України;

– знищення під час прем’єрства спрощеної системи оподаткування малого бізнесу;

– перехід на „ручне” управління Кабміном і знищення урядових комітетів та інше.

Таким чином, своїм рішенням Окружний суд визнав ці факти такими, що відповідають дійсності. У зв‘язку з цим, зазначається в постанові суду, Інна Богословська не зобов’язана приносити вибачення Тимошенко за оприлюднення цієї інформації.

Інна Богословська привітала визнання судом справжньої біографії Тимошенко. Але, з іншого боку, вона висловила занепокоєння з приводу того, що суд назвав її суб’єктивні судження протиправними. Зокрема, суд заперечив право Інни Богословської стверджувати, що Юлія Тимошенко:

– використовувати вислів „Бог шельму мітить”;

– намагалася зайняти депутатське крісло в 1996 році задля уникнення кримінальної відповідальності;

– мала намір дістатись до влади і приховати докази своєї кримінальної діяльності;

– призначила своїх подільників на посади, від яких залежало знищення документів у справах контрабанди ЄЕСУ.

«Суд вдався до визнання протиправними моїх оцінок дій Тимошенко. А це фактично означає, що судді заперечили право кожної людини висловлювати свої судження стосовно тих чи інших людей, подій та фактів. Це право прямо передбачено ст. 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практикою Європейського суду з прав людини”, – зазначила кандидат в народні депутати від Партії регіонів.

Представник Інни Богословської в суді Дмитро Богуславський на прес-конференції процитував 10 статтю Конвенції і вказав на явне протиріччя між цим, ратифікованим Україною, документом і рішенням Окружного адміністративного суду. «Суд фактично визнав факти, оголошені Інною Богословською, але назвав незаконними її оцінки цих фактів, – сказав юрист. – Це є, по суті, прямою забороною мати свою думку, право на яку передбачене Конвенцією і законодавством України».

Дмитро Богуславський повідомив, що до Київського апеляційного адміністративного суду сьогодні подається скарга на рішення Окружного адмінсуду Києва. «Зокрема, ми вимагаємо визнати право Інни Богословської вільно висловлювати свої думки. Бо якщо це рішення залишиться у силі, воно стане прецедентом для майбутніх переслідувань за висловлювання», – попередив Дмитро Богуславський.

«Якщо ми зараз подаруємо це Тимошенко і суддям Окружного адміністративного суду, то вже зовсім скоро ризикуємо втратити свободу слова і думки, яку нам гарантовано українським і міжнародним законодавством, – підсумувала Інна Богословська. – Ми сподіваємось на більш поважне ставлення апеляційного суду до норм Конвенції і повну відмову у задоволенні позовних вимог Тимошенко».