Інна Богословська надала громадськості підтвердження причетності Антона Яценка до діяльності Спілки громадських організацій «Тендерна палата України»

13.09.2007

13 вересня 2007 року на прес-конференції в УНІАН заступник міністра юстиції України, кандидат у народні депутати Інна Богословська надала громадськості підтвердження причетності Антона Яценка, який є членом передвиборчого списку БЮТ, а також його родини до діяльності Спілки громадських організацій «Тендерна палата України». Нагадаємо, що на минулому тижні під час прес-конференції пана Яценка, який заперечив будь-яку свою участь у створенні Тендерної палати і низки комерційних структур навколо ТПУ, Інна Богословська заявила про намір оприлюднити документи, що доводять причетність 79-го номера бютівського списку до системи навколо ТПУ.

Під час прес-конференції Інна Богословська продемонструвала журналістам лист Мін’юста, в якому наведено дані про 72 громадські організації та Спілку громадських організацій «Тендерна палата України», засновниками яких є люди на прізвище Яценко та Врублевський (Врублевська). Яценко Антон Володимирович (1977 р.н.), Яценко Володимир Порфирович (1944), Яценко Тетяна Миколаївна (1949), Яценко Дарія Володимирівна (1972), Врублевський Володимир Станіславович (1976), Врублевська Тетяна Володимирівна (1948), Врублевська Наталія Станіславівна (1974). Ці особи в якості засновників комбінуються у всіх 72 громадських організаціях.

Інна Богословська відзначила, що за даними з Мін’юсту, практично всі вказані власники прізвища Яценко проживають в одній квартирі, яка є сусідньою до квартири, де проживають вказані власники прізвища Врублевські. «На дві родини – 72 громадські організації, — прокоментувала кандидат у народні депутати. – І це лише та частина громадської активності цих сімей, про яку нам стало відомо на даний момент. І це не враховуючи комерційні структури, що були народжені у такий самий спосіб».

«Напевне, така кількість громадських організацій, зареєстрованих двома сусідські сім’ями, могла б викликати хіба що заздрість до фантазії і працелюбності їх засновників, оскільки лише вигадати таку кількість назв є завданням не на одну годину. Не говорячи вже про складання статутів та офіційну реєстрацію цих організацій», — зауважила Інна Богословська. За наведеними даними, громадська активність на такі сегменти, як: авіапромисловість, театральна діяльність, місцеве самоврядування, енергозбереження, екологія, материнство і дитинство, бюджетна сфера, міжконфесійні стосунки, захист населення від інфекційних хвороб і багато іншого. Але найбільшу увагу, відзначила заступник міністра юстиції, приділено тим напрямкам роботи, де згадується слово «тендер». «Тільки тендерних палат у переліку вісім: міжрегіональна, київська, об’єднана, палата закупівель і т.і. – констатувала Інна Богословська.

«Але найбільшу цікавість викликає Спілка громадських організацій «Тендерна палата України», до створення якої пан Яценко начебто не має відношення. Виявилося, що засновниками ТПУ є п’ять організацій з тих 72, які було створено за участі родин Яценко на Врублевських. А з 30 організацій, що входили до складу Спілки (станом на 29 січня 2007 року), 26 – з того ж таки переліку», — сказала кандидат у нардепи.

«Це все абсолютно підтверджені факти, докази чого вам роздано, — продовжила вона. – І свідчать вони про те, що створення ТПУ є справою рук саме Антона Яценка і його поплічників».

Далі Інна Богословська звернула увагу на механізми ухвалення рішень з’їздом Спілки громадських організацій «Тендерна палата України», що позиціонує себе як поважна структура, якій можна довіряти контроль за проведенням державних закупівель. «Наприклад, протокол з’їзду ТПУ  від 26 січня 2007 року містить відомості про те, що у заході брали участь представники 26 організацій – членів ТПУ. При цьому, делегатом від 6 з них був Яценко А.В, ще від 5 – Врублевський В.С., ще від 4 – Яценко Т.М. Інші 11 організацій поділили між собою Яценко Д.В., Врублевська Н.С., Врублевська Т.В., Легойда С.М. і Маланчук В.О., – розповіла кандидат від Партії Регіонів. – Тобто рішення з’їзду такої поважної організації, як ТПУ, ухвалювали 8 чоловік. І я не здивуюся, якщо вони робили це не деінде, а у власному парадному під’їзді – там же, де й створювали десятки своїх громадських організацій».

У відповідь на недавню заяву пана Яценка про нібито непричетність його та членів його родини до роботи комерційних підприємств, Інна Богословська продемонструвала низку виписок з Державного реєстру, Держкомстату та інших державних органів, де чітко зазначено, що люди із прізвищем Яценко та Врублевські є засновниками та керівниками багатьох підприємств. В тому числі й тих, що мають відношення до діяльності Тендерної палати. «Візьмемо славнозвісне ТОВ «Європейське консалтингове агентство», якому надано ексклюзивне право публікувати дані про тендери та їх учасників, за що, звісно, сплачувалися кошти, — сказала І. Богословська. – І тут ми бачимо, що ще у 2000 році Антон Яценко мав у цьому товаристві частку у 17%. А в 2006 році засновником значилися панове Врублевський В.С. та Яценко В.П.». Подібні дані, зазначила вона, є й по багатьох інших підприємствах навколо ТПУ.

«А тут банківські платіжні доручення, договори та акти виконаних робіт, які засвідчують перерахування величезних сум за різноманітні «інформаційно-консультаційні послуги», «тендерну документацію» та «сприяння в укладання договорів» на рахунки саме тих підприємств, які знаходилися і знаходяться під патронатом яценко-врублевських», – зазначила заступник міністра юстиції.

Вона також висловила впевненість, що цих доказів цілком достатньо для початку розслідування: «Я не є прокурором і, тим більше, суддею. Тому пропоную правоохоронним органам всю інформацію, яку нам вдалося зібрати, для проведення перевірок та відповідної реакції слідчих».