Інна Богословська: „Ми вводимо мінімальний необхідний стандарт матеріального забезпечення судді”

03.09.2007

Беручи участь у сьогоднішній прес-конференції, де відбулася презентація судової і військової реформ від Партії регіонів, кандидат у народні депутати від ПР Інна Богословська чимало уваги у своєму виступі приділила створенню належних умов для суддівської праці.

Зокрема, вона зазначила, що „безумовно, ми повинні вирішти, як матеріально має виглядати життя судді за умови, що він – виборний, за умови, що за ним є дуже ретельний контроль якості правосуддя, за умови, що ми від кожного судді будемо вимагати декларації всього майна – і його, і його родичів.

Певна річ, за такимх умов суддя не може бути бідним. Тому що тоді правосуддя від нього взагалі очікувати не можна. Тому ми вводимо мінімальний необхідний стандарт матеріального забезпечення судді від 12 тисяч гривень – для судді, який обраний. Але це не стосується мирового судді. Мировий суддя, нагадаю, буде розглядати дрібні справи, і він буде отримувати зарплату десь на 30% менше. Але суддя загальної юрисдикції, суддя адміністративного суду, суддя спеціалізованих судів залежно від категорії повинен отримувати від 12 до 24 тисяч гривень на рівні Верховного Суду. Але, повторюю, за умови повного декларування доходів і видатків, як власних, так і членів його сім’ї, кожного року.

І ще. Суспільство буде бачити прозоро на постійно діючому сайті майновий стан кожного суді, видатки його і його сім’ї, за якими ми зможемо проконтролювати рівень його доходів.

Держава, крім великої зарплати, повинна забезпечити суддю житлом за тим стандартом, який є абсолютно всюди в Європі, Сполучених Штатах Америки тощо. Там житло для судді надається за принципом „один член сім’ї – одна кімната”. Цього вимагає робота судді. Коли він працює так, як треба, то це дійсно страшна робота. Коли він приходить додому, то навіть спілкуватися ні з ким вже не може. Отже, цій людині потрібен окремий кабінет. І це є умова суспільства сьогодні: ми повинні мати законне правосуддя, тож відповідно маємо створити для цього необхідні усови.

І, безумовно, в судді має бути службовий автомобіль, який повинен закріплюватися за ним на весь термін його роботи в суді.


Прес-служба Партії регіонів