Інна Богословська: «Усім адвокатам – обов’язкове підвищення кваліфікації»

21.06.2007

Деградація системи правової охорони та правозахисту почалася саме з руйнування адвокатури. Падіння якості адвокатської діяльності призвело і до знищення рівня правосуддя в Україні. Таку ситуацію необхідно негайно виправляти, і розпочати слід саме з реформування адвокатської діяльності. Вкрай низький рівень адвокатських послуг – це виклик суспільству. Я впевнена, що в майбутньому Законі «Про адвокатську діяльність» треба передбачити не тільки жорстку систему допуску осіб до здійснення адвокатської діяльності, але й систему обов’язкового підвищення кваліфікації адвокатів.

Урахувавши досвід іноземних країн, доцільно було б встановити обов’язок щорічного проходження курсів підвищення кваліфікації протягом 10 днів для всіх адвокатів, які мають стаж адвокатської діяльності менше 5 років. Якщо стаж фахової діяльності адвоката перевищує 5 років, але є меншим 10 років, то такі адвокати повинні проходити обов’язкове підвищення кваліфікації один раз на два-три роки. Якщо ж стаж адвоката перевищує 10 років, то він може сам встановити періодичність проходження таких обов’язкових курсів. У разі притягнення певного адвоката до того чи іншого виду дисциплінарної відповідальності він має протягом наступних двох років щорічно проходити підвищення кваліфікації незалежно від стажу роботи.

Обов’язок організації згаданих курсів може бути покладено на органи адвокатського самоврядування. Ці органи повинні бути інтегровані в єдину потужну самоврядну організацію, яка б захищала інтереси адвокатів перед державою.

 

“Юридична газета”, № 25 від 21.06.2007