Інна Богословська: Якщо немає права і закону в країні, то немає й самої країни

20.04.2007

У четвер, 19 квітня в парламенті відбулися загальні збори депутатів Верховної Ради всіх скликань. Головним пунктом порядку денного була тема “Шляхи подолання політико-правової кризи влади”.

Наводимо тези з виступу Інни Богословської з трибуни Верховної Ради.  

«Вперше за 16 років політичного життя Україна стикнулася зі зростанням екстремістських політичних сил. Ми цього раніше не знали. І зараз виявилися неспроможними протистояти тому екстремізму, який зростає просто на наших очах і опановує вже сотнями тисяч «гарячих» голів в країні.

Досі українці вміли, намагалися і досягали домовленостей за будь-яких, навіть найстрашніших умов. Пам’ятаєте, кризу у Криму? Мало хто серед молодих вже знає, як близько Україна стояла до протистояння, до того, що с Півдня могла почати палати наша власна земля. Вдалося знайти порозуміння у найтяжчі часи.

Такого виклику як сьогодні, не було ніколи. Коли політична партія – Блок Тимошенко, йде до влади під гаслами ідеології солідаризму – а це Муссоліні і предтеча фашизму.

Європа впродовж останніх п’яти років голосила у повний голос, коли солідарист Ле Пен набрав  у Франції більш ніж 20%. Вся Франція встала на дибки і сказала: «Що в нас робиться? У нас солідаристи мають таку підтримку населення – це не є нормальним для здоров’я нації». А ми мовчимо. Чому? Тому що ліниві. Тому що не читаємо програм.

Коли в програмі БЮТу прямо написано: «Ідеологією БЮТу – є ідеологія солідаризму». Ми повинні в школах роз’яснювати, що це таке. А ми навіть не звернули на це уваги.

Сьогодні, ця ж політична сила закликає всіх встати проти закону і права. Демократія – це не анархія. Демократія – це свобода покладена на букву норм і правил. А сьогодні БЮТ закликає не визнавати будь-яких законів та будь-яких норм. І сьогодні просто сором, коли колишній спікер Верховної Ради закликає до того, щоб ми визнали, що не можна довіряти Конституційному Суду. Це просто сором!

Що ж це за країна, в якій немає органу, здатного дати тлумачення Конституції? Ми що, визнаємо, що ми взагалі не Держава? Скільки наші пращури стояли за державність України! Скільки крові пролито за для того, щоб цього досягти! І сьогодні, ми своїми власними руками руйнуємо це. Це не можливо!

Тому, в будь-якому випадку, всі політичні сили повинні дочекатися і прийняти будь-яке рішення Конституційного Суду.

Я чесно вам кажу, якщо Конституційний Суд прийме рішення, яке не співпаде з моєю точкою зору – я визнаю його. І закликаю всіх визнати це рішення. Бо якщо немає права і закону в країні, то немає й самої країни. Ми повинні це розуміти.

Я хочу, щоб ми всі звернулися до тих сил, які є дійсно патріотичними і демократичними. Я звертаюсь і маю надію, що ви всі підтримаєте мене. Я звертаюся до «Нашої України». Це політична сила, яка дійсно знає, що таке демократія і демократичні процедури. Це та сила, яка сьогодні стала першою жертвою на шляху екстремістів БЮТу. Тому що БЮТ «з косою» пройшов по електоральній базі «Нашої України» і знищів цю електоральну базу. Сьогодні всі голоси, які йшли за Ющенко і «Нашу Україну», йдуть за Тимошенко. Люди навіть не розуміють, що це зовсім інша ідеологія. Ідеологія «Нашої України» – ідеологія державництва, ринкової економіки і демократії. Ідеологія Тимошенко – це ідеологія узурпації влади, державної власності і тоталітарних устоїв.

Скільки було заяв зсередини БЮТу, що навіть в самому блоці, в самій фракції немає жодної демократії.

„Лжедемократія” – це термін, який повинен прийти в наше життя. Ми повинні роз’яснювати людям де різниця між популізмом і брехнею та демократією і правдою. Це треба робити!

Я хочу звернутися до Президента. Дійсно, ні в кого немає сумнівів, що величезним набуттям і величезною цінністю для Президента є українська Державність і Незалежність. Але сьогодні його роблять іграшкою в руках тих, для кого країна немає жодного сенсу і значення, тому що значення має тільки влада.

І зараз є дуже небезпечною помилкою вважати, що сьогодні існують два ворогуючих табори: табір Президента і табір Прем’єр-міністра. Це не так. Ворог – не там. Вони один одному не вороги – подивіться економічну програму, подивіться підходи до державності і т.ін. Ворог сьогодні – це екстремісти, які намагаються захопити владу за будь-яку ціну і зробити все населення фактично рабами своєї ідеології. Це страшно!

Тому я закликаю „українську правицю” сьогодні сказати своє слово. Бо вони теж є носіями державницької української ідеї. І я прошу звернутися до них. Сьогодні загроза для країни йде від екстремізму, популізму і від політичної брехні.

Я дуже прошу, давайте «видихнемо». Східні мудреці кажуть: «Видихніть. І разом з видихом випустить з себе злобу та образу». Треба сьогодні простити один одного. Бо цього жадає від нас наша власна країна!».

 

«Інтернет-Віче»