Демократії без права – не буває

18.04.2007

На 5-му каналі відбувся прямий ефір соціально-політичного ток-шоу «Майдан». Гостями студії були Інна Богословська – заступник міністра юстиції України, лідер партії «Віче», Роман Зварич – представник Президента в ВР України та ін.

Відповідаючи на запитання про можливість введення надзвичайного стану в Україні  Інна Богословська відповіла: «Думаю, що силового сценарію вже не буде. Я думаю, що в оточенні Президента є люди, які спонукають та штовхають його до силового розв’язання подій. Але я сподіваюся, що в Президента вистачить громадянської зрілості, для того щоб цього не робити. Тому що законних підстав  ля введення надзвичайного стану в Україні не має».

Коментуючи різні підходи до оцінки указу Президента про розпуск Верховної Ради, лідер «Віче» зауважила: «Я не знаю жодного юриста, який в Україні може сказати, що цей указ відповідає Конституції. Тому що він їй не відповідає і з’явилися розмови про політичний, про політико-політичний підходи. Указ Президента порушує Конституцію».

На думку пані Богословської Указ президента не підлягає виконанню, якщо він порушує закон. Заступник міністра юстиції та лідер «Віче» зазначила: «Стаття 19 Конституції каже, що правовий порядок в Україні грунтується на засадах відповідно до яких, ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Законодавством не передбачено право розпуску президентом парламенту, на тих підставах, на яких він це зробив. Коли правова система стає знаряддям в політичних іграх – це страшніше за все. Президент, який повинен бути гарантом Конституції, стає першим її порушником.

Коли Ющенко обирався президентом, я просила людей голосувати за нього. Сьогодні, мені дуже соромно перед тими людьми. Людина за яку ми голосували, повинна була стати зразком демократизації українського суспільства, а стає зараз зразком порушення права, закону. А демократії без права не буває».

 

«Інтернет-Віче»