Парламент обвинил Ющенко!

02.04.2007

На внеочередном заседании Верховной Рады Украины 2 апреля народные депутаты приняли постановление “О предотвращении действий, которые несут угрозу конституционному правопорядку, гражданскому спокойствию и стабильности в Украине”. “За” документпроголосовали 255 народных депутатов из 255 присутствующих в сессионном зале.

В ней, в частности, говорится, что у Президента Украины Виктора Ющенко нет оснований о досрочном прекращении полномочий Верховной Рады и Президент обязан действовать согласно Конституции Украины.

Документом также поручено обеспечить деятельность Верховной Рады согласно календарному плану. Сегодняшнее решение Виктора Ющенко парламент называет “преступным”.

В соответствии с постановлением, должностным лицам и органам Верховной Рады Украины в пределах своих полномочий поручается обеспечить деятельность Верховной Рады в соответствии с календарным планом проведения третьей сессии Верховной Рады пятого созыва и перспективным планом законодательных работ Верховной Рады.

Кроме того, постановлением предусматривается ускорить подготовку проекта закона “О принципах внутренней и внешней политики Украины” с учетом положений Универсала национального единства, а также проекта закона “О внесении изменений в закон Украины “О Кабинете Министров Украины”.

В соответствии с постановлением, временно, до принятия Конституционным судом решения о возможности вхождения в состав коалиции или оппозиции депутатской фракции в Верховной Раде внефракционных народных депутатов, остановлено действие части 4 статьи 61 Регламента Верховной Рады Украины.

Кроме того, председателю Верховной Рады народные депутаты поручили обеспечить участие представителей от парламента в работе инициированной Президентом Украины рабочей комиссии по вопросам усовершенствования системы власти и внесения изменений в Конституцию Украины.

Постановлением также поручается Кабинету Министров Украины обеспечить осуществление своих полномочий в полном соответствии с Конституцией Украины и законами. Предусматривается, что правительство вместе с центральными и местными органами исполнительной власти и органами местного самоуправления сосредоточит усилия на своевременном решении важных экономических и социальных проблем, удовлетворения жизненных потребностей населения, обеспечив финансирование в пределах бюджета.

Кроме того, предусматривается провести силами Министерства иностранных дел Украины с участием дипломатических представительств Украины в других государствах информирования о сложившейся в Украине ситуации. Все финансовые расходы будут осуществляться исключительно в пределах закона о госбюджете Украины на 2007 год.

Парламент также обратил внимание органов государственной власти и местного самоуправления, официальных печатных изданий на неотвратимость юридической ответственности в случае несоблюдения требований статьи 60 Конституции Украины об издании и выполнении преступного распоряжения или приказа.

В соответствии с постановлением, Генеральная прокуратура Украины, обеспечивая неуклонное соблюдение Конституции и законов, должна своевременно реагировать на факты нарушения законности.

Также принято постановление о политической ситуации, принятом Верховной Радой сегодня в 23:00 на внеочередном заседании. “За” проголосовал 261 парламентарий.

Постановления вступают в силу с момента их принятия.

___________________________________________________________________________________

ПОСТАНОВА ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

“Про запобігання діям, що загрожують конституційному правопорядку, громадському спокою і стабільності в Україні”

Минув рік з того часу, коли в Україні 26 березня 2006 року відбулися найдемократичніші за її новітню історію парламентські вибори, що було підтверджено авторитетними свідченнями чисельної групи міжнародних спостерігачів.

Отримавши мандат довіри своїх виборців, політичні партії та виборчі блоки політичних партій, що перемогли на парламентських виборах 2006 року, провели переговори щодо формування коаліції депутатських фракцій. За наслідками цих переговорів у строки та в порядку, що встановлені статтею 83 Конституції України, у Верховній Раді України була сформована коаліція депутатських   фракцій.   За   її   пропозицією   та   відповідно   до   внесеного Президентом України подання Верховна Рада України призначила Премґєр-міністра України. Крім того, за поданням Президента України Верховною Радою України були призначені Міністр закордонних справ України та Міністр оборони України.

Тим самим Президент України визнав легітимність створення трьома фракціями коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України та забезпечив додержання Конституції України при формуванні персонального складу Кабінету Міністрів України.

Така належна реалізація нової конституційної моделі організації державної влади сприяла стабілізації соціально-економічної ситуації в Україні та створенню сприятливих умов для подальших позитивних змін в економічній сфері.

Однак реалії політичної боротьби за владу обумовили невиправдано безкомпромісну позицію депутатських фракцій, що не увійшли до складу коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України. Як наслідок частина народних депутатів України з цих фракцій не підтримала позицію своїх фракцій і висловила готовність приєднатися до Коаліції національної єдності, що викликало неоднозначні політичні оцінки.

При цьому окремі політичні сили зробили кроки до неконституційного вирішення політичних питань, намагаючись знайти в цьому процесі штучні, не передбачені статтею 90 Конституції України підстави для дострокового припинення повноважень Верховної Ради України. Під впливом цих політичних сил, всупереч існуючим конституційно-правовим реаліям, Президент   України   неодноразово   заявляв   про   наявність   підстав   для дострокового припинення повноважень Верховної Ради України і готовність видати відповідний указ.

Усвідомлюючи свою відповідальність перед Українським народом та з метою забезпечення конституційного правопорядку, громадянського спокою і стабільності в державі Верховна Рада України  п о с т а н о в л я є :

1. Взяти до відома, що в умовах нинішньої конституційно-правової ситуації відсутні передбачені статтею 90 Конституції України підстави для дострокового припинення Президентом  України повноважень Верховної Ради України і Президент України зобовґязаний діяти виключно на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією і законами України.

2. Посадовим особам та органам Верховної Ради України в межах своїх повноважень:

забезпечити діяльність Верховної Ради України відповідно   до Календарного плану проведення третьої сесії Верховної Ради України пґятого скликання та Перспективного плану законодавчих робіт Верховної Ради України пґятого скликання;

прискорити підготовку проекту засад внутрішньої і зовнішньої політики України з урахуванням відповідних положень Універсалу національної єдності, а також законопроекту  про внесення змін до Закону України “Про Кабінет Міністрів України”. 

3.Тимчасово, до ухвалення Конституційним Судом України рішення щодо можливості входження до складу опозиції чи коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України  позафракційних  народних  депутатівУкраїни, зупинити дію частини четвертої статті 61 Регламенту Верховної Ради України.

4. Голові Верховної Ради України забезпечити участь представників від Верховної Ради України у роботі ініційованої Президентом України робочої комісії з питань удосконалення  системи влади в Україні та внесення відповідних змін до Конституції України.

5. Кабінету Міністрів України:

забезпечити здійснення своїх повноважень у повній відповідності з Конституцією і законами України;

разом з центральними і місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування зосередити зусилля на своєчасному розвґязанні важливих економічних і соціальних проблем, задоволенні життєвих потреб населення, забезпечивши їх фінансування в межах відповідних бюджетів;

провести силами Міністерства закордонних справ України за участю глав дипломатичних представництв України в інших державах і при міжнародних організаціях інформування щодо ситуації, яка склалася в Україні;

здійснювати всі фінансові витрати виключно в межах Закону України “Про Державний бюджет України на 2007 рік”.

6. Звернути увагу органів державної влади та органів місцевого самоврядування, офіційних друкованих видань, їх посадових і службових осіб на невідворотність юридичної відповідальності у разі недотримання вимог  статті  60  Конституції  України  щодо  віддання і виконання явно злочинного розпорядження чи наказу.

7.Генеральній прокуратурі України, забезпечуючи неухильне додержання Конституції і законів України, конституційних прав громадян, своєчасно реагувати на факти порушення законності.

8. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття.

Голова Верховної Ради

України                                                                               О.МОРОЗ

м. К и ї в

2 квітня 2007 року

№ 837-V

____________________________________________________________________________________

ПОСТАНОВА ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

Про політичну ситуацію в Україні, повґязану з оголошенням

Указу Президента України від 2 квітня 2007 року “Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України”

Незважаючи на досягнення позитивних змін у соціально-економічній сфері, ігноруючи суспільну думку і Конституцію України, Президент України на догоду невеликій групі безвідповідальних політиків 2 квітня 2007 року видав Указ про дострокове припинення повноважень єдиного органу законодавчої влади в державі -Верховної Ради України.

Реалізація цього Указу, у разі набрання ним чинності,  неминуче призведе до створення кризової ситуації в державі,  дестабілізації економіки, громадянського протистояння з непередбачуваними наслідками, компрометації України в зовнішньополітичній сфері, втрати довіри до неї з боку зарубіжних партнерів та інших негативних наслідків.

Ураховуючи викладене та усвідомлюючи відповідальність перед Українським народом, з метою забезпечення  стабільності в державі, запобігання негативному розвитку подій, створення умов для подальших позитивних змін в економічній та політичній сферах Верховна Рада України   п о с т а н о в л я є :

1. Відзначити, що Указ Президента України від 2 квітня
2007 року  “Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України” не тягне за собою конституційно-правових наслідків як такий, що виданий з порушенням статей 3, 5, 19 і 90 та пункту 8
частини першої статті 106 Конституції України, створює вкрай небезпечний прецедент вольового вирішення надзвичайно важливого для держави та суспільства питання, за всіма ознаками є кроком до здійснення державного перевороту і штовхає представників виконавчої влади та правоохоронних органів до протизаконних дій.

У звґязку з цим вважати неприпустимим вчинення будь-яких дій, спрямованих на підготовку та проведення дострокових виборів народних депутатів України.

2. Заборонити Кабінету Міністрів України виділення коштів на проведення позачергових виборів до Верховної Ради України виходячи з того, що згідно із статтями 92, 95 Конституції України асигнування на зазначені цілі повинні передбачатися шляхом внесення відповідних змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2007 рік”. 

3. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття.

Голова Верховної Ради України                                                 О.МОРОЗ

м. К и ї в

2 квітня 2007 року

№ 839-V