Заява партії ВІЧЕ про небезпеку для українського суспільства лівого екстремізму Блоку Юлії Тимошенко й необхідності об’єднання демократичних сил

22.02.2007

День 21 лютого 2007 року ознаменувався для Україні двома знаковими подіями:

1. В Україні остаточно оформилася політична сила лівих екстремістів – Блок Юлії Тимошенко. Перейшовши від парламентських методів боротьби до непарламентських протизаконних дій, початок яким поклало захоплення електрощитової Верховної Ради України, БЮТ кинув виклик праву, закону і порядку в Україні, зробивши ставку на екстремізм.

2. Блок Юлії Тимошенко почав наступ на політичні права громадян і демократію, подавши проект закону про підвищення прохідного барєра для політичних партій до 7% , чим продемонстрував прагнення до узурпації влади та згортання демократичних процесів в Україні.

Ці дії стали природною реалізацією ідеології солідаризму, логічним продовженням атаки БЮТу на демократичні й політичні права в Україні. Закон про імперативний мандат, який запроваджує «кріпосне право» для депутатів, проект закону про опозицію, який встановлює монополію БЮТ на звання опозиції, «велике прибирання» депутатів-інакодумців, оголошене БЮТом – незаперечні докази того, що Блок Юлії Тимошенко повністю відмовився від принципів демократії та законності і здійснив остаточний дрейф убік авторитаризму і лівого екстремізму.

БЮТ йшов вибори з іншими гаслами. Багато депутатів і виборців БЮТ є  демократично налаштованими, думаючими і інтелігентними людьми. Сьогодні очевидно, що вони стали жертвою політичного аферизму лідера.

Закликаємо усіх депутатів, котрі сповідують принципи демократії, свободи і правової держави, вийти зі складу БЮТ як у парламенті, так і у місцевих радах, об’єднатися з депутатами партії ВІЧЕ та інших політичних сил, що здатні забезпечити розвиток України як квітучої держави вільних громадян.

Мовчання і відсутність реакції на прояви лівого екстремізму України призводять до висновку про прямі аналогії з періодом зародження фашизму у Німеччині, коли німецьке суспільство й еліти недооцінили ступінь небезпеки новонароджуваного фашизму і не змогли об’єднатися для протистояння йому. Може здатися немислимим повторення цього сценарію в ХХІ столітті. Проте простежуються прямі паралелі з 30-ми роками уже минулого століття. Ті, хто не дістає уроків з минулого, змушені постійно повторювати помилки і платити за них важку плату.

Історична довідка>>>

Лідер партії ВІЧЕ Інна Богословська