ЗАЯВА ПАРТІЇ ВІЧЕ ЩОДО КОНСТИТУЦІЙНОЇ РЕФОРМИ

15.11.2006

Партія “Віче” вважає заклики деяких політичних сил України до скасування політичної реформи грубою політичною помилкою. Кожен крок назад – це крок до хаосу, політичного протистояння і економічного занепаду.

Стара пострадянська модель управління створювала всі передумови для авторитарної влади в Україні. Президент країни володів практично безмежними повноваженнями. Його влада була одноосібною і неконтрольованою. А українська політика була непублічною, підкилимною та непрогнозованою. Саме до такої системи влади зараз закликають повернутися безвідповідальні політики.

Іти вперед, щоб створити зручну та комфортну для громадян модель влади – ось завдання політичних сил, що усвідомлюють свою відповідальність перед суспільством. При всій недосконалості нової редакції Конституції, вона поклала кінець пострадянській системі влади та заклала основи для створення в Україні політичної системі європейського зразка.

Неприпустимо вертатися до старої політики «азійського» типу. Треба робити наступний крок в політичній реформі. Головне завдання наступного кроку – закрити прогалини в Конституції, чітко розділити сфери впливу, компетенцію і відповідальність Верховної Ради, Президента, Прем’єр-міністра, судової гілки влади, а також провести глибоку реформу місцевого самоврядування. В результаті кожна гілка влади буде знати, за що відповідає, а виборці – з кого питати.

Сила будь-якої демократичної держави – в повноцінному місцевому самоврядуванні. Подальша концентрація грошей і повноважень у центрі обезкровлює місцеві бюджети, робить жебрацькими міста і села, збільшує розрив між якістю життя в столиці та областях України. Для того, щоб люди дійсно побачили результати реформ у власних квартирах і під’їздах, на вулицях, у школах, інститутах, лікарнях і кінотеатрах, в країні конче необхідно провести децентралізацію державної влади, передати більшість повноважень, ресурсів і бюджетів на місця.

Партія “Віче” закликає відповідальні політичні сили припинити протистояння та об’єднати зусилля для суттєвого поліпшення якості життя в Україні. Кожен заклик до повернення назад, кожен день зволікання з реформами – це роки втрачених можливостей для всіх громадян України.

 

Лідер партії “Віче” Інна Богословська